foto: novosti.rs
Reklame

Za razliku od na pre nekoliko nedelja u glavnom domu zdravlja beogradske opštine Palilula ponovo se formiraju redovi ispred kovid ambulante, ali i na vakcinalnom punktu ove ustanove, gde se građani javljaju mahom za treću dozu vakcine. Ima ljudi, ali za sada nema velikih gužvi.

Iako je među građanima koji čekaju za treću dozu starosna struktura različita, više od 70 odsto onih koje smo zatekli je starija od 70 godina. Međutim, ima i mlađih koji se javljaju i za treću dozu, ali i tek za prvu ili drugu. Stariji građani uglavnom žele da prime kao treću dozu istu vrstu vakcine koju su primili već pre šest meseci.

– Meni je svejedno koju, rekla je starija gospođa na pitanje medicinske sestre koju vakcinu želi da primi.

– Morate da izaberete jednu. Odobreno je da možete da kombinujete vakcine, ali se morate opredeliti za jednu, odgovorila je sestra, na šta je gospođa rekla da će ipak Fajzer.

Kineska vakcina Sinofarm i Fajzer svakako su većini opcija, pošto su to inače i dve vrste vakcina koje su najviše davane u Srbiji.

– Sin mi je rekao da kao treću primim opet kinesku, s obzirom da sam od prve dve imala antitela i da imam nekih drugih zdravstvenih problema. Slušala sam i neke lekare na televiziji, tako da sam se ipak odlučila da primim i treći put kinesku, ističe žena koja je čekala da je prozovu za vakcinu.

Za prvu dozu, kako piše u Domu zdravlja, potrebno je popuniti formular sa podacima koji predstavlja saglasnost, za drugu dozu potrebna je i lična karta na uvid, a za treću buster dozu isto kao i za prvu – samo saglasnost.

– Zato što je važno da se primi i treća doza, kao i prve dve, odgovorio nam je gospodin na pitanje zašto se odlučio da primi i buster dozu. Doktori nakon davanja vakcine preporučuju da se pet dana nakon vakcine suzdrži od težih fizičkih poslova, pogotovo rukom u koju je primljena vakcina, ali isto toliko i od alkohola. U slučaju temperature paracetamol i hladne obloge ukoliko se javi crvenilo na mestu uboda.

– Samo da ti javim da sam se vakcinisala. Fajzer sam odabrala, javila je mlađa devojka nekom bližnjem telefonom, koja je očito primila tek prvu vakcinu.

Kao i uvek ima nervoznih i onih koji negoduju u redovima, žaleći se da je neko ušao preko reda.

– Sve se završava brzo, ne čeka se dugo i nema potrebe za nervozom. Svi ćete stići brzo na red. Sve pohvale za organizaciju, poručio je u čekaonici stariji gospodin pojedinima koji su imali primedbe.

Reporter Danas je nakon dve doze Sinofarm vakcine, posle koje nije imao antitela, kao treću dozu primio Fajzer.

Izvor: Danas