Tim Crtinih posmatrača napadnut je u Odžacima nakon što su zabeležili moguću izbornu korupciju, tj. da je sa biračkog mesta izneseno više desetina glasačkih listića i odneseno u stranačke kancelarije prekoputa birališta. Pošto su naši posmatrači iz mobilnog tima krenuli ka policiji da prijave sporni slučaj, primetili su da njihov automobil prati jedno vozilo. U dvorištu policijske stanice iz tog vozila su izašli nepoznati muškarci i palicama razlupali automobil Crtinih posmatrača. Napadnuti posmatrači u policiji daju izjavu o incidentu.

 

Apelujemo na državne organe da zaštite bezbednost kako birača tako i posmatrača i da omoguće da se izborni dan odvija u miru i bez tenzija. Činjenice da su već tokom prepodneva naši posmatrači napadnuti izaziva strepnju.

Automobil posmatrača demoliran je. Foto: printscreen facebook

Osim u Odžacima, potencijalni slučajevi korupcije zabeleženi su i u Rušnju, opština Čukarica, i na Novom Beogradu –  u pitanju je grupno dovođenje birača, kojima su po izlasku sa biračkog mesta davane koverte, što izaziva sumnju u kupovinu glasova.

Ispred nekoliko biračkih mesta u  Beogradu posmatrači su zabeležili vođenje paralelnih spiskova, kao i organizovano dovođenje grupa birača na glasanje.

Inače, na ukupno 17 biračkih mesta (8 u Beogradu i 9 u Srbiji) birački odbor nije dozvolio Crtinim posmatračima da posmatraju otvaranje biračkih mesta, ali je nakon intervencije Republičke izborne komisije dalje posmatranje omogućeno.

Iako je otvaranje biračkih mesta proteklo uglavnom mirno i u skladu s procedurama,  9 odsto biračkih mesta u Srbiji i u Beogradu otvoreno je sa zakašnjenjem. Na značajnom broju biračkih mesta u Srbiji  (19 odsto) prilikom otvaranja biračkih mesta nisu bili prisutni svi članovi stalnog sastava biračkih odbora, a u Beogradu na skoro četvrtini biračkih mesta (23 odsto).

Takođe, zabeleženo je da u Srbiji 3, a u Beogradu 5 odsto biračkih mesta nije bilo pripremljeno u skladu s propisanim procedurama. Na nešto više od 2 odsto biračkih mesta u Beogradu glasačke kutije nisu bili pokazane prvom biraču pre nego što su zapečaćene. Vreće s izbornim materijalom bile su osigurana zatvornicom prilikom prijema na skoro svim biračkim mestima, kako u Srbiji tako i u Beogradu.

Da podsetimo, do 10 sati na parlamentarne izbore izašlo je 9,8 odsto građana s pravom glasa (margina greške 0,4%). Poređenja radi, izlaznost na parlamentarnim izborima 2022. godine do 10 časova iznosila je 10 odsto.

Na parlamentarne izbore na biralištima u Beogradu do 10 časova izašlo je 9,6 odsto birača (margina greške 0.1%) što je više u odnosu na izbore 2022. kada je u ovom periodu u Beogradu izlaznost iznosila 8,4 odsto.

Posmatračka misija Crte ima 3.000 posmatrača obučenih po najvišim međunarodnim standardima koji prate izborni dan. Posmatrači su prisutni na biračkim mestima od početka priprema za njihovo otvaranje u 6 časova ujutru, pa sve dok birački odbori javno ne izlože rezultate glasanja, čime se obezbeđuje sveobuhvatan uvid u proces glasanja. Mobilni timovi prate dešavanja ispred i u okolini biračkih mesta širom Srbije.

Crta izveštava o parlamentarnim i beogradskim izborima, na osnovu dva slučajna uzorka, reprezentativna za Srbiju (500 biračkih mesta) i za Beograd (500 biračkih mesta).

Crta nema raspoređene posmatrače i ne prati proces glasanja na glasačkim mestima u inostranstvu, niti u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Redovna konferencija za medije Posmatračke misije Crte je u 16.30 časova. Konferenciju možete pratiti uživo na Facebook stranici Crte ili na Crtinom YouTube kanalu.

Reklame