Foto: Glas Zaječara, "Cvet," ilustracija
Reklame

Za put Zaječar – Boljevac preko Lubnice i Planinice ne može reći da je u sjajnom stanju, naprotiv. Ipak, ako ovim putem prođete iznenadiće vas raskošna lepota prirode ovog kraja, ali i iznenaditi odsustvo poštovanja prema njoj. Više od pedeset divljih deponija postoji samo u zaječarskoj opštini.

Putevi do većine sela zaječarske opštine nisu u dobrom stanju: uski koloseci, prepuni udarnih rupa, bez postavljenih ogledala u oštrim krivinama i odgovarajuće signalizacije, primoravaju vozače da radije biraju alternativne pravce kako bi stigli do svog cilja – ukoliko alternativnih pravaca uopšte i ima.

U vreme kada se odvijaju radovi u poljima, vožnja ovim putevima postaje još opasnija, zbog kretanja radnih mašina.

Ipak, iako stari put Zaječar – Boljevac, preko Lubnice i Planinice, većim delom nije u dobrom stanju, ukoliko odaberete da do Boljevca stignete ovim putem priroda će vas iznenaditi svojom raskošnom lepotom.

Pogled na krajolik, na Tupižnicu i Rtanj, na polja pod žitom i kukuruzom, šume, i divlje cveće,  ostaviće vas na trenutak bez daha – samo na trenutak, jer na izlazu iz sela Planinica pogled na divlju deponiju će vas ubrzo vratiti u stvarnost.

Meštani su na ovom delu puta napravili divlju deponiju koja, iz dana u dan raste, jer se smeće i dalje odlaže u velikim količinama na ovom mestu.

Nesnosni smrad oseća se sa prilične udaljenosti, a opasnost od požara neprestano preti, naročito u letnjem periodu i u danima kao što je ovaj, kada temperature vazduha premašuju trideseti podeok.

Divlje deponije predstavljaju i opasnost po zdravlje. Zbog divljih deponija naseljima se približavaju sitni predatori, poput lisica, šakala, koji seoskim domaćinstvima nanose štetu.

Broj divljih deponija u zaječarskom okrugu kreće se između 50 i 80, a svakodnevno se pojavljuju nove lokacije. O veličini problema najbolje svedoči satelitski prikaz divljh deponija u zaječarskoj opštini, sačinjen još 2016. godine.

Satelitski prikaz divljh deponija

Slična situacije je i u Boljevcu, koji takođe ima veliki broj divljih deponija, kao i u Bor, Knjaževac, Kladovo, Majdanpek i Negotin.