U Srbiji još nije laboratorijski potvrđen virus gripa, ali se beleži porast broja obolelih od respiratornih infekcija, pokazuje podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, preneo je RTS.

Najviše novoobolelih od respiratornih infekcija beleže Zlatiborski, Pirotski i Braničevski okrug, a zbog respiratornih infekcija u Beogradu nedeljno 14.000 pacijenata potraži pomoć lekara.

„Imamo akutnu respiratornu ambulantu, gde zbrinjavamo pacijente sa akutnim respiratornim infekcijama. Broj pregleda je između 50 i 60, značajno povećano u odnosu na avgust i jul. Otprilike četvrtina, 20-25 odsto je pozitivna na kovid“, rekla je za RTS dr Svetlana Mićić iz Doma zdravlja „Savski venac“.

Pomoćnica direktora Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu Katarina Mijatović navodi da respiratorne infekcije dominantno zahvataju gornje disajne puteve, ali da nema težih slučajeva.

„U proseku se u Gradskom zavodu pregleda oko 400 pacijenata“, rekla je Mijatović.

Institut za javno zdravlje naveo je da je do sada potrošeno oko 60 odsto vakcina protiv gripa.

„Do sada je veliko interesovanje bilo, više od 1.300 doza smo već dali, dok smo prošle godine za ceo period dali 2.700 vakcina“, istakla je Svetlana Mićić.

Iz Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu kažu da vakcinu preporučuju svim hroničnim pacijentima, starijima od 65 godina, imunokompromitovanima, trudnicama i svima koji su u riziku od same infekcije.

Stručnjaci savetuju i pneumokoknu vakcinu, jer ta bakterija izaziva lakše, teže, a nekada i životno ugrožavajuće infekcije.

Izvor: n1

Reklame