Foto: Pixabay

Danas u 22:50 kalendarski počinje leto, mada tropske temperature već nekoliko dana vladaju u našoj zemlji. Prvi dan leta donosi maksimalnu temperaturu do 38, lokalno i do 39 stepeni.

Na vreme u našoj zemlji nastavlja da utiče visok vazdušni pritisak koji donosi veoma toplu vazdušnu masu sa severa Afrike. Vrhunac toplotnog talasa očekuje se sutra i prekosutra, kada tempeatura lokalno može dostići i 40 stepeni.

U nastavku dana preteženo sunčano i veoma toplo vreme u svim krajevima. Prognozirane vrednosti UV indeksa kretaće se oko 8-9.

Duvaće slab severni vetar. Najviša temperatura od 33 do 38 stepeni.

Crveni meteoalarm zbog temperature na snazi je na istoku, jugoistoku i jugu Srbije. U ovim predelima danas će biti najtoplije, pa je na snazi i upozorenje zbog visoke opasnosti od šumskih požara.

Pik toplotnog talasa očekuje se u naredna dva dana kada će se lokalno živa u termometru približiti 40. stepenu. U nedelju i ponedeljak nas očekuje blagi pad temperature na vrednosti do 35, i takvo vreme zadržaće se u i prvoj polovini naredne nedelje. Lokalno za vikend može biti kratkotrajnih pljuskova i grmljavine.

Izvor: N1

Reklame