Foto: Printscreen n1

Veliki broj građana prijatelja, rođaka, roditelja ubijene dece okupio se u 8.40 ispred OŠ Vladislav Ribnikar u ulici Kralja Milutina, gde odaju počast žrtvama, pale sveće i upisuju se u knjigu sećanja na devetoro ubijenih đaka i školskog čuvara pre tačno godinu dana.

Kako javlja reporter N1, na samom ulazu u školu postavljena je prostorno-likovna instalacija „veo plača“ na kojem su ispisana imena svih žrtava u školi Ribnikar, koje je 3. maja 2023. ubio maloletni K.K., takođe učenik te škole.

Mediji su prekidom televizijskog i radijskog programa u Srbiji u 8.41, kada je K.K. počeo da ubija, odali počast žrtvama i podsetočo na masovna ubistva koja su pogodila Srbiju pre godinu dana.

U tim trenutcima je i zvanično počeo komemorativni dan, odnosno obeležavanje godišnjice ubistava u Ribnikaru, pod nazivom „Buđenje“.

Posle paljenja sveća, građani će tokom čitavog dana moći da obilaze tzv. „prostor tišine“, kako su organizatori nazvali prostor koji obuhvataju ulice Kralja Milutina, Njegoševa, Krunska, deo Ulice Kralja Aleksandra i deo Tašmajdanskog parka.

Građani su počeli da se okupljaju i u Tašmajdanskom parku, oko spomenika Desanki Maksimović, a taj prostor je zamišljen da danas bude forum, odnosno prostor za razgovor sa građanima.

Reporterka N1 javlja da tu građani gledaju kolaž, posvećen žrtvama pucnjave, koji se sastoji od fotografija ubijenih koje se smenjuju.

Tu su i beli šatori koji su predviđeni za razgovor građana sa članovima multidisciplinarnog tima.

Mediji neće moći da prilaze šatorima i prenose o čemu građani razgovaraju sa članovima tima.

U Tašmajdanski park pristigao je psiholog Aleksandar Baucal, i istoričarka Olga Manojlović Pintar, javlja reporterka N1.

U masovnom ubistvu koje je trinaestogodišnji K.K. započeo 3. maja 2023. godine u 8.41 ubijeni su: Mara Anđelković, Bojana Asović, Angelina Aćimović, Ana Božović, Adriana Dukić, Ema Kobiljski, Katarina Martinović, Sofija Negić, Andrija Čikić i Dragan Vlahović.

Izvor: N1

Reklame