Foto: Pozorište

U okviru 39. Smotre narodnih običaja „Vražogrnački točak“ , u prepunoj crkvenoj porti u Vražogrncu, sinoć je organizovano veče koreografskog folklora na kome su učestvovali: Dečji i omladinski folklorni ansambl KUD-a „Sloga” iz Vražogrnca, Dečji gradski folklorni ansambl „ZO-RA” iz Zaječara, kao i KUD-ovi: „Šumadija”, Vlaška, „Čarapani”, Kruševac, „Zoran Gajić”, Rgotina i „Đorđe Genčić”, Veliki Izvor.

Manifestaciju koja se organizuje u okviru „Zaječarskog kulturnog leta” otvorila je Elena Matković, gradska većnica za kulturu.

Drugo veče „Vražogrnačkog točka” je takmičarskog karaktera. Ocenjuje se scenski prikaz običaja i nastup izvornih grupa, kao selekcija za učešće na Republičkoj smotri narodnog stvaralaštva u Gornjem Milanovcu, koje organizuje Centralni savez amatera u kulturi Srbije.

Učestvovaće kulturno-umetnička društva: „Sloga” iz Vražogrnca, „Vuk Karadžić” iz Osipaonice, „Božur” iz Zvezdana, „Dragan Živadinović”, iz Мalog Izvora kod Boljevca, „Markov kamen” Valakonje Bukovo, „Voja Čurić“ Kobišnica, FSDR „Jovica Joca Mihailović” iz Zaječara i zdravičar Vlasta Bačilović iz Krivelja kod Bora.

Početak kulturno-umetničkog programa je večeras u 20.00h.

Danas je predviđeno i takmičenje u kuvanju tradicionalnog jela od 16.00h. Nadmetanje u tradicionalnim sportskim disciplinama: nošenje točka, kotrljanje točka, kotrljanje bale i nošenje balvana, poćeće u14.00h.

Pod pokrovieljstvom grada Zaječara organizator je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Vražogrnac.

Reklame