Foto: Pozorište

Pobednik 37. Festivala mladih pesnika je Ana Ogrizović iz Beograda. Ovu odluku doneo je petočlani žiri u sastavu: Vlasta Mladenović, predsednik, Miloš Petković, Jovica Tišma, Goran Maksimović i Obren Ristić, članovi. U obrazloženju žirija koje je saopštio predsednik Vlasta Mladenović, ističe se da su Anine pesme celovite i poetički, estetički i stilski ujednačene , što je dobar izvor za buduću knjigu.

Pobedniku festivala pripada nagrada u vidu izdanja prve knjige pesama, a od prošle godine laureat Festivala mladih pesnika stiče pravo učešća na manifestaciji „Smederevska pesnička jesen“, koja se u oktobru održava u Smederevu.

Ani će nagrada biti uručena naknadno jer iz opravdanih razloga nije bila u mogućnosti da dođe u Zaječar. Prisutni finalisti su pre proglašenja pobednika govorili stihove iz svojih pesama. Uručene su im i zahvalnice za učešće na festivalu.

Na ovogodišnji konkurs svoje radove poslalo je 14 mladih pesnika do 30 godina starosti. Žiri je odabrao cikluse pesama sedmoro finalista iz Srbije i Italije, jer jedna od finalistkinja, Marija Zdravković, živi u Veneciji. Osim Ane i Marije finaliti su i: Tatjana Stefanović iz Paraćina, Uglješa Nikodijević iz Zaječara, Radovan Sinđelić iz Šapca, Sanjin Gičević iz Sjenice i Jana Andrić iz Beograda.

Memorijalna nagrada „Sergije Lajković“, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos afirmaciji književnog stvralaštva mladih ove godine je dodeljena časopisu „Istok“ iz Knjaževca. Zbog učešća na Festivalu poezije mladih u Vrbasu, nagradu je dan ranije primio glavni i odgovorni urednik časopisa Obren Ristić.

Dodeli nagrada predhodila je promocija knjige „Dve tačke“ Marije Živković iz Zaječara, pobednice prošlogodišnjeg 36. Festivala mladih pesnika. O knjizi je pored autorke govorio profesor Stevan D. Jovanović, koji je naglasio:

„Dve tačke Marije Živković poseduju dva kraja i dva početka. Ako ih ne ukrstimo dobijamo rečeno, a ako ih ukrstimo, što je logično, jer početak teži kraju, a kraj početku, kako smo naučili, ipak dobijamo tačku sa kraja knjige kod koje se sve nastavlja. A kako se nastavlja? Ako se vratimo početku saznaćemo snagama umnim, uz jednu jedinu radnju, onu iz ljubavi.“

Tokom poslednjeg festivalskog dana priređen je program ,,Razgovor sa pesnikom” posvećen stvaralaštvu Saše Skaluševića Skaleta, pesnika iz Negotina, urednika časopisa „Buktinja“. Sa njim je razgovarao Predrag Milojević, pisac i urednik, vlasnik izdavačke kuće „Presing“.

Interesovanje za ovogodišnji „Mladi maj“ bilo je izuzetno, a za pojedine programe, galerija pozorišnog muzeja bila je pretesna da primi sve zainteresovane posetioce, uglavnom mlade. Najviše interesovanja bilo je za promociju knjige „Dve tačke“ Marije Živković u izdanju Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kuturu „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, koja je i organizator veoma uspešnog Festivala. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Zaječar.

Reklame