Aleksandar Vučić, foto: TV Prva/Danas

Vladajuća koalicija u Srbiji, predvođena Srpskom naprednom strankom, osvojila je apsolutnu većinu u najvećem broju od 89 opština i gradova u kojima su 2. juna održani lokalni izbori, a ishod još nije poznat u pet lokalnih samouprava.

Ta koalicija, čiji je lider predsednik Srbije Aleksandar Vučić, osvojila je apsolutnu većinu u dva najveća grada, Beogradu i Novom Sadu, u kojima će moći samostalno da formira vlast.

Prema projekciji Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), Vučićeva koalicija će u Skupštini Beograda imati 64 od 110 odbornika, pokret Kreni-promeni Sava Manojlovića 21, koalicija „Biramo borbu“ koja je za gradonačelnika kandidovala Dobricu Veselinovića 14, pokret Mi snaga naroda Branimira Nestorovića devet, i manjinska Ruska stranka dva.

Vladajuća koalicija je 2. juna uveče proglasila pobedu u svim opštinama i gradovima, osim u Bačkoj Topoli, Senti, Kanjiži i Tutinu, u kojima Srbi nisu većinsko stanovništvo.

Međutim, ishod izbora još nije izvestan u gradovima Niš i Čačak, gde su predstavnici opozicionih lista takođe proglasili pobedu. Ko će imati većinu u ta dva grada neće biti poznato dok ne budu prebrojani svi glasački listići.

Da li će novu vlast formirati Vučićeva koalicija ili opozicione liste još nije poznato ni u tri od 17 beogradskih opština, među kojima su Stari grad, Vračar i Novi Beograd.

Izvor: Beta

Reklame