Reklame

Članovi PD „Preslap“ iz Zaječara – popularni „Ajduci“ sa svojim prijateljima iz Niša, Aleksinca, Sokobanje i Makedonije, uživali su ovog vikenda u lepotama Deli Jovana.

 

Na inicijativu Planinarskog društva „Preslap“, u nedelju, 11.februara 2018.godine, izveden je uspon na 4 vrha planine Deli Jovan. Učestvovalo je 50-tak planinara iz Niša, Aleksinca, Sokobanje i Zaječara, kao i dve gošće iz Makedonije.

Planina Deli Jovan nalazi se u istočnoj Srbiji, između Bora i Negotina i u sredini je trougla koji čine reka Dunav kod Donjeg Milanovca i gradovi Negotin i Bor.

Planinari iz Niša nisu imali do sada previše prilika da pohode planinu Deli Jovan. Ova planina je deo velikog masiva Karpata, jednog od najvećih u Evropi. Planina je veoma šumovita i nije teška za prelazak, čak ni zimi.

U zimskim uslovima, pod maestralnim vođstvom Berislava Trajkovića iz Planinarskog kluba „Železničar“ Aleksinac, i članova Planinarskog društva „Preslap“ iz Zaječara – popularnih „ajduka“, planinari su prešli 26 kilometara na stazi koja je počela i završila u selu Sikole, na istočnoj strani Deli Jovana, na negotinskoj strani planine. Od Sikola, planinari su išli u pravcu Stevanskih livada. Na izlazu iz Sikola, planinari su posetili muzej drvenih eksponata na otvorenom, vlasništvo Miloša Jovanovića, a u komplesku se nalazi drveni zoološki vrt i skulpture mnogih poznatih ličnosti, a svakako najpoznatija ličnost u istoriji Sikola je Čučuk Stana.

Posle Stevanskih livada, grupa je napustila širok put koji vodi do najviše tačke Deli Jovana i velikog TV repetirora. Uspon ka vrhovima Deli Jovana izveden je šumskim stazama, najpre do vrha Mali Deli Jovan (673 m), potom i do vrha Veliki Deli Jovan (973 m). Ova dva vrha odvojena su dolinom. Uspon na Veliki Deli Jovan bio je i najzahtevniji deo akcije, jer posle ovog vrha, hvata se glavni venac planine i ravnomernim usponom stiže se do bezimenog vrha na 1141 m, najviše tečke Deli Jovana, na kome je izgrađen najveći TV repetiror u Srbiji.

Planinari su se odmorili u zgradi na vrhu Deli Jovana, a u povratku ka Sikolama, koji je usledio širokim putem, prošli su i kraj obližnjeg Crnog vrha (1137 m).