Reklame

Volonteri zaječarskog Omladinsko planinarsko smučarskog društva „Dragan Radosavljević“ neumorno rade na promociji zaječarskih „Bastiona“. Planinari iz Lajkovca danas posetili Zaječar.

Bitka za spas zaječarskih bastiona traje već punih pet godina.

Planinari iz PSD „Ćira“ – Lajkovac slušaju predavanje o bastionima

Zaječarski bastioni, koji predstavljaju remek delo srpske vojne arhitekture XIX veka, nepoznanica su za javnost, a uzrok treba tražiti u činjenici da se ova prelepa utvrđenja u popisu imovine Ministarstva odbrane zvanično vode kao „magacinski prostor“.

Do sada su već četiri puta raspisivane licitacije za njihovu prodaju, ali bezuspešno, na veliku radost zaječarskih planinara.

Oduševljeni lepotom tvrđava

Zaječarske bastione danas su po prvi put obišli planinari iz Lajkovca, članovi PSD „Ćira“, i planinari iz Priboja, članovi planinarskog društva „Ljeskovac“

Planinari su u sklopu svog boravka u Zaječaru najpre obišli spomenik palim junacima Timočke bune, nakon čega su se obreli na Istočnoj tvrđavi na Kraljevici, gde su prisustvovali predavanju na otvorenom o istorijatu ovog fortifikacionog sistema.

Kod spomenika junacima Timočke bune

Planinari iz Lajkovca i Priboja sa oduševljenjem su saslušali priču o fortifikacionom sistemu „Bastioni“, i pri odlasku najavili su ponovni dolazak i obilazak i ostalih utvrđenja.

Ove godine u maju mesecu po četvrti put biće održan „Timočki maraton“, koji je posvećen očuvanju jedinstvenog fortifikacionog sistema nastalog u XIX veku.