Foto: Dejan Antonijević, Božićni uspon na Rtanj

Božićni uspon na Rtanj po tradiciji jedna je od najmasovnijih zimskih planinarskih akcija. Ove godine uspon će biti održan u daleko skromnijem obimu – kako bi se očuvala tradicija.

 

Božićni uspon na Rtanj skoro četiri decenije svakog januara okuplja planinare iz čitavog regiona. Raskošna lepota ove mistične planine planinare je dozivala k sebi i u vreme najvećih vremenskih nepogoda, što je ovu planinarsku akciju činilo jednom od masovnijih u regionu.

I ove godine ova planinarska akcija biće održana, ali umesto više stotina planinara, zbog propisanih mera, ovog puta na Rtnju će se 9. januara okupiti manja grupa planinara kako bi se očuvala tradicija.

„U slučaju loše epidemiološke situacije i zabrane skupova i sportskih manifestacija od strane državnih institucija, akcija neće biti organizovana u dosadašnjem obimu, već će nikolicina naših članova preći stazu kako bi se održala tradicija uspona, uz poštovanje svih propisanih mera zaštite.“ – navodi se u pozivnom pismu koje je uputilo omladinsko planinarsko smučarsko društvo „Dragan Radosavljević“

Uspon će, po tradiciji biti izveden sa južne i severne strane, ali će – zbog važećih mera najverovatnije izostati tradicionalno otvaranje akciije i okupljanje planinara u cilju zaštite zdravlja i bezbednosti planinara. – poručuju iz Omladinskog planinarsko smučarskog društva „Dragan Radosavljević“

Detaljnije o usponu možete pročitati u pozivnom pismu.