Foto: Pixabay

Aleksandar Rangelov, ortoped iz Leskovca, koji je ovog jula “upoznao novu vrstu bolesnika, koji pate od ‘sindroma Aptiva’ “, objavio je pismo jedne od bivših radnica ove leskovačke fabrike, piše Bizlife.rs.

“ONI u Aptivu”

Rangelov je preneo pismo Jelene Živković.

“U dva navrata sam pisao o njima – radnicima Aptiva. A onda sam bio obasut porukama radnika i drugih fabrika u Leskovcu, Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Svi su se žalili na neshvatljivo velike razmere eksploatacije i neshvatljivo male plate, na oduzeto dostojanstvo i nametnuto ropstvo. Jedna od tih radnica, Jelena Živković iz Aptiva, se osmelila i pošla zajedno sa mnom, istim putem”, napisao je.

Tekst Jelene Živković naslovljen je kao “ONI u Aptivu”, a mi ga prenosimo u celosti.

“Ko ce koprivicom istući one koji u meni gaze čoveka?!” Dr Sasa Bozovic.

Gledam najnoviji oglas kompanije Aptiv. Kompanije u kojoj sam radila godinu dana. Aptiv. Internacionalna i svetski priznata kompanija. Zvuči lepo. Usavršavanje i interno napredovanje u karijeri. Smejem se do suza. Neću vise koristiti ime Aptiv. “Oni” je prava reč. “Oni” su ti koji svakoga dana ulažu natčovečanski napor da ispeglaju svoje komplekse i nahrane sujetu podižuci glas na ljude. One iste ljude koji svojim rukama , ukočenih prstiju, bandažiraju po 7 i po sati. One iste ljude koji zaboravljaju koji je dan. One iste ljude koji celu smenu motaju kablove moleći Boga da alati danas rade i ispune target. One žene koje po 7 i po sati motaju presek žice od 2.5 i u mišicama imaju kamen. One iste majke koje sutradan neće moći da zagrle svoju decu od bolova u rukama.

“Oni” ne znaju padeže. Frljaju se naučenim frazama kojima ljudima kradu dostojanstvo,stavljaju ih u isti rang sa potrošnim materijalom koji nikoga ne zanima.To ste kad se čekirate na kapiji.Potrošni materijal.

Moj lider je, kad sam odlazila iz firme, rekao: “Znas Jelena, moraš da razumeš, nije do nas, takva je firma.”

Slatko se ismejah.

Nije do vas. Do nas je. Mi smo u borbi da ishranimo decu i podmirimo sve troškove besplatnog školovanja došli do te kapije. I prešli kapiju da radimo u ozbiljnoj kompaniji.Da ne vidimo sunce, nebo, mesec i zvezde. Mi smo ti.Dežurni krivci za svaku situaciju. Neverovatno je da je skoro svaki dan počinjao i završavao se nekim pretnjama. Nosite maske Nosite naočare.Iste one koje imaju dioptriju i od kojih se vrti u glavi. Posle 5 dana vise nije bitno. Idemo. Nova pravila. Nove pretnje pisanjem upozorenja i otkazom. Zastrašivanja svakakvim ljudima u belim mantilima.

Kad sam već kod belih mantila, da objasnim kulminaciju u prljavoj manipulatorskoj igri sa hronično umornim i uplašenim ljudima.

Petak je, tri dana pre pocetka smenskog rada od 12 sati. Na sastanku u 13h50min se pojavljuju gospodja i mladji gospodin, u belim mantilima. Gospodja maše hrpom papira, skida masku i sa osmehom govori( moram priznati, retko ružna zena):

“Dobar dan.Tu sam da vas obavestim, ko potpiše ovaj papir, bice mu plaćen prekovremeni rad.Ko ne potpiše ide na preraspodelu.Dakle da ponovim……Ima li pitanja?

Podižem ruku :

“Da li to znaci da potpisivanjem papira kažem da želim da radim 12h?”
Beli mantil:

“Pa naravno!”

U tom trenutku mladji gospodin u belom mantilu počinje da viče ,mašući onim istim papirima:

“Ko ne potpise nece mu biti placen prekovremeni rad!!”

Liderka je donela papir i na moje da neću potpisati pre nego pročitam, počela je da cokće i tupka nogom. Nisam potpisala. Na papiru se novac nije pominjao. Pisalo je da oslobadjam odgovornosti Aptiv, tj. ” njih” ako padnem i umrem za tih 12 sati.

Pitam vas, ko ce koprivom istući one koji u meni gaze coveka? Ko ce koprivom istući one koji su toliko njih uspeli da pregaze?

I tvrdim.

Nije Aptiv taj koji ljude degradira na obicnu brojku u Univerzumu. “Oni”, “oni” su ta sorta .”Oni” su mahom nepismeni i prepuni kompleksa. “Oni” ljudima svaki dan govore da nisu vredni svog postojanja.

Bravo.

Kopriva ponovo raste. Biće je dovoljno za sve.

Pozdrav, Jelena.”

Foto: Screenshot

Podsetimo, Rangelov je u nedavnoj objavi na Fejsbuku pisao kako od ‘sindroma Aptiva’ pate uglavnom žene, često mlade majke, koje rade u fabrici Aptiv.

Kako je tada naveo, “one ulaze tiho, nastupaju skromno, uzdržani su i govore malo. Imaju podočnjake, nemaju osmeh”. Prema njegovim rečima, one boluju od upale tetiva i tetivnih ovojnica, od upale pripoja mišića, od lumbaga, išijasa, kompresivnih neuropatija.

Izvor: Bizlife

Reklame