Reklame

Slaviša Karabašević u svom izlaganju na skupu upozorio je na kataklizmične posledice sa kojima se meštani Krivelja, Brezonika i drugih naselja u blizini kopa svakodnevno sučavaju.

 

Aktivnosti kompanija Zi Đin majning i Zi Đin koper već neko vreme izazivaju osećaj nelagodnosti i straha među meštanima Slatine, Krivelja, Oštrelja, Brezonika.

Netransparentna realizacija aktivnosti ključni je uzrok nemira među meštanima koji strahuju za svoje zdravlje, bezbednost i budućnost.

Sve ovo navelo je meštane Slatine da iniciraju održavanje jacnog zbora i da zatraže odgovore od lokalne samouprave i kompanija Zi Đin majning i Zi Đin koper.

Boban Milojković, MZ Slatina

„Večeras je sazvan zbor na inicijativu meštana Slatine. Mesna zajednica je sazvala zbog i pozvala predstavnike kompanije Zi Đin majning i Zi Đin koper, kao i predstavnike gradske uprave. Međutim, na današnjem sastanku koji je održan u gradskoj upravi okupili su se predstavnici Zi Đin majninga, Zi Đin Kopera, gradonačelnik i predstavnici mesne zajednice, i na tom sastanku je na zahtev gradonačelnika odložen je ovaj skup, zato što predstavnici Zi Đin majninga nisu mogli da spreme potpunu dokumentaciju o njihovim aktivnostima na teritoriji mesne zajednice Slatina.“ izjavio je Boban Milojković, predsednik mesne zajednice Slatina za portal „Glas Zaječara“

Prema rečima Milojkovića, iako je postojana spremnost prestavnika kompanije Zi Đin koper da prisustvuju večerašnjem sastanku, zbog nespremnosti kompanije Zi Đin majning dogovoreno je da se kompanije zajednički pojave na narednom skupu koji je zakazan za sledeću nedelju.

„Zi Đin koper je bio spreman da večeras  dođe, ali pošto je to ista kompanija, odnosno one su ovde razdvojene, ali će zajedno da nastupaju u sledećem terminu, sledeće nedelje, kada će dati odgovor meštanima o svojim aktivnostima.“ dodao je Boban Milojković

Meštani koji su prisustvovali zboru evidentno su zabrinuti, a izlaganje Slaviše Karabaševića, predstavnika MZ Brezonik, najglasnija je opomena o neophodnoj reakciji nadležnih.

Slaviša Karabašević, Eko agenda 1935.

„Bunari su presahli u Brezoniku i Krivelju, sve što je blizu kopova koje oni miniraju. Izvori su presahli. A o onoj vodi koja postoji, dođite vi da je pijete, vašem kučetu i vašoj mački dajte tu vodu da pije, vašim kućnim mezimcima, da vidite koliko će da žive. A, naše kućne mezimce, i mačke i domaće, kučiće, nalazimo mrtve, zato što su pili tu vodu. Katalizma je ogromna, ona mora momentalno da se zaustavi, da se dovede u red i da se svaka destrukcija prekine ovog trenutka“izjavio je Slaviša Karabašević meštanin Brezonika i predsednik pokreta „Eko agenda 1935.“

Večerašnji skup pokazao je da postoje brojni nagomilani ekološki problemi, kao i nemar nadležnih i nespremnost da se oslučne mere preduzmu.

Meštani Slatine strahuji za svoju budućnost, pa je sasvim sigurno da će odsustvo pravovremene i adekvatne reakcije rezultirati radikalnijim merama.

Naredni zbor zakazan je za sledeću nedelju, a očekuje se da će skupu tada prisustvovati i predstavnici Zi Đina.

Snimke sa skupa možete pogledati u nastavku teksta.

 

Reklame