Foto: Zajecaronline

Takmičarski program 5. Festivala malih pozorišnih formi nastavljen je sinoć predstavom Dramskog teatra iz Skoplja, Severna Makedonija, „Karmen“, Migela Delibesa, u režiji Dejana Projkovskog, u izvođenju Biljane Dragičević Projkovski.

Ova monodrama je proizašla iz romana španskog pisca Migela Delibesa, koji je roman pod nazivom „Pet sati sa Marijom“ napisao šezdesetih godina prošlog veka. Priča je naizgled jednostavna. Posle smrti muža, dan pre pogreba, ona mu govori sve ono što nije smela ili umela dok je bio živ, ističe Biljana Dragičević Projkovski u izjavi za pozorišni FB.

„Mi smo rešili da se monodrama zove „Karmen“ po glavnom liku iz romana i da to sažeto spakujemo u jednu monodramu. Tekst je aktuelan i danas kao i tada, a interesantno je da je Migel roman pisao iz ženskog ugla, jer se bojao da će mu zabraniti roman, ukoliko bude u muškom rodu. U predstavi je prisutna ljubav prema deci, mržnja prema sredstvima javnog informisanja, ali i malograđanština“, napominje glumica.

U kontekstu predstave, a razmišljajući o smislu postojanja naše civilizacije,posebno u vremenima pandemije, jer se dogodilo da je svet ostao bez predstava,izložbi, projekcija, koncerata, redatelj Dejan Projkovski zaključio je da je „umetnost duhovni smisao postojanja bilo koje civilizacije. Zato je pozorište važan segment u Nojevom kovčegu čovečanstva, jer je vekovima stvaralo i čuvalo sve ono što predstavlja smisao i vrednost postojanja naše civilizacije. I zbog svega toga jako je važno da se u pozorištima uvek podiže zavesa“, kao dodatni motiv za postavljanje predstave „Кarmen“.

Festival malih pozorišnih formi nastavlja se sutra uveče od 20.00h predstavom „Petrijin venac“ Dragoslava Mihailovića u režiji Jane Maričić, u izvođenju Mirjane Karanović. Pola sata ranije, u holu Pozorišta biće priređena promocija knjige „Politička drama i pozorište u delima Dragoslava Mihailovića“ autora dr Jelene Perić. Festival traje do subote 15. oktobra, do kada će se nagrađivane predstave iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije boriti za naklonost žirija i publike.

Reklame