foto: pixabay

Litar evrodizela će od danas od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama maksimalno koštati 197 dinara, a benzin evropremijum BMB 168 dinara za litar, preneo je „Blic“.

Prošle nedelje je cena goriva bila 197 dinara za litar evrodizela, a za litar benzina evropremijum BMB 95 najviše 168 dinara.

Kolebanja koja su obeležila tržište nafte i nivo proizvodnje verovatno se neće smiriti niti ove godine. Nafta bi se ove godine mogla vratiti na nivo iznad 100 dolara po barelu (početkom nedelje bila je na nivou od oko 80), nova je prognoza u analizi Goldman Saksa, a koja bi mogla da bude znak za veću cenu goriva i u Srbiji. Jutros je barel na evropskom tržištu koštao 84 dolara, preneo je „Blic“.

Banka argument nalazi u oceni da su ruske sankcije povezane s ukrajinskom invazijom i u nastavku ograničenju u izvozu sirove nafte. Čak i dok se Kina ponovno počinje otvarati nakon okončanja svoje politike COVID Zero, Goldman Saks očekuje da nivoi proizvodnje neće moći pratiti potražnju 2023.

Nedostatak potrošnje na proizvodnju takođe se smatra pokretačem viših cena, što je problem koji bi mogao biti veliki problem 2024. godine. I sve to može da bude i signal za Srbiju, a što smo videli i tokom prethodna dva meseca kada nam je cena dizela pala sa 220 dinara po litru na 195, a za dvadesetak dinara pojeftinio je i benzin. Jednostavno – veća cena na berzama u svetu, znači pre ili kasnije i veću cenu i kod nas i obrnuto.

Izvor: N1

Reklame