Foto: Pozorište Zoran Radmilović
Reklame

Povodom godišnjice smrti Zorana Radmilovića, glumci Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“, Nataša Petrović, Branislav Mijatović i Gabrijel Bećarević , položili su cveće na njegov spomenik.

Od kada je spomenik podignut 2008.godine, svake godine 21.jula predstavnici zaječarskog teatra odaju poštu jednom od naših najboljih glumaca i najvećih komičara.

U izjavi za medije Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog teatra je rekao:
“Kao što je bio čudo za života jer je pomerio granice glume, Zoran Radmilović je i 36 godina posle smrti pravo čudo jer za razliku od mnogih glumaca koji su odličnim ulogama obeležili svoju epohu ali se nažalost zaboravilo na njih, Radmilović je i sada življi nego ikad. Mnoge medijske kuće su mu juče I danas posvetile dosta prostora, iako je ovo neubičajena godišnjica. O Zoranu se sve zna. Gledaju se njegove serije kao što su “Priče iz majstorske radionice” ili “Priče iz Nepričave”. Pamte se njegove uloge u filmovima, od njegovog prvog filma “Čudna devojka” preko “Misterije organizma” i “Gorkog dela reke” pa nadalje, kao i njegove uloge u pozorištu “Molijer” “Kralj Ibi” “RadovanIII”, kao i njegova prva amaterska uloga u predstavi “Beton I svici”.

Već tri decenije postoji Festival posvećen njemu, koji treba da se održi od 16. do 23.oktobra. Najveći deo smo već pripremili i ako nas nešto ne iznenadi, nadam se da će 30. “Dani Zorana Radmilovića” biti lepa pozorišna fešta.

Zoran Radmilović je rođen u Zaječaru 11.maja 1933. Završio je zaječarsku gimnaziju i bio je član dramske sekcije koju je vodio Milan Srdoč. Na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju diplomirao je 1963. godine. Od 1962. do 1968. godine Zoran je bio član Beogradskog dramskog pozorišta, a 1968. godine je postao stalni član Ateljea 212 i u njemu je nastupao do smrti.
Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda i glumačkog priznanja „Dobričin prsten“.
Svoju poslednju, 299. predstavu „Radovan III” odigrao je 9. juna 1985. godine uz velike bolove, ali opet uz njegovu veliku želju predstava je održana do kraja. Preminuo je 21. jula 1985. godine u 53. godini života. Кremiran je, a njegova urna se nalazi u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju u Beogradu.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje „Zoran Radmilović“, veoma omiljenu i cenjenu među glumcima, do sada su dobili: Milan Gutović, Lazar Ristovski, Žarko Laušević, Anica Dobra, Lidija Stevanović, Dragan Mićanović, Goran Šušljak, Rastko Lupulović, Branimir Popović, Sergije Trifunović, Anita Mančić, Nebojša Dugalić, Nebojša Glogovac, Vladimir Кurčubić, Bojan Dimitrijević, Miodrag Pejaković, Nenad Jezdić, Irfan Mensur, Pavle Pekić, Igor Đorđević, Petar Кralj ,Branimir Brstina, Svetlana Bojković, Borko Perić, Rade Šerbedžija, Boris Isaković i dr.
Takođe, ulica u kojoj se nalazi Radmilovićeva rodna kuća dobila je njegovo ime, kao i zaječarsko pozorište, a pre 13 godina u blizini pozorišta, kod gradske biblioteke, podignut mu je doličan spomenik.

Izvor: Pozorište „Zoran Radmilović“