Foto: NPCK "Zoran Radmilović"

Na današnji dan pre 38 godina preminuo je glumac Zoran Radmilović. Tim povodom, u čast velikana našeg glumišta, predstavnici Narodnog pozorišta Timočke Krajine  „Zoran Radmilović“, novi predsednik Umetničkog saveta Miloš Tanasković, umetnički rukovodilac Nataša Petrović, i rukovodilac Pozorišnog muzeja Marija Simonović, položili su cveće na njegov spomenik. Od kada je spomenik podignut 2008.godine, svake godine 21. jula  predstavnici  zaječarskog teatra odaju poštu jednom od naših najboljih  glumaca i najvećih komičara.

U izjavi za medije Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog teatra je rekao:

“Danas pred spomenikom jednog od najvećih srpskih glumaca, rođenog Zaječarca Zorana Radmilovića, obeležavamo 38 godina od njegove smrti. Da je Radmilović živ imao bi punih 90 godina, međutim umro je u punoj stvaralačkoj snazi, sa 53 godine života. Kroz dve godine, kada se bude navršilo 40 godina od Radmilovićeve smrti, položićemo venac na njegov grob u Beogradu, ali ovaj običaj, koji smo ovde ustanovili pre15 godina, nastavićemo i dalje, svake godine.

Večeras ćemo u dogovoru sa Ateljeom 212 emitovati snimak predstave “ Korešpodencija“  gde pored neponovljivog Radmilovića igraju Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Aljoša Vučković, Ružica Sokić, Milan Caci Mihailović i mnogi drugi. Početak je u 20.30h, u dvorištu Pozorišnog muzeja.

U planu imamo da u oktobru mesecu predfestivalsko veče “Zoranovih dana” posvetimo 50. godišnjici predstave „Radovan lll“, istakao je Đuričić.

 

Zoran Radmilović je rođen u Zaječaru 11. maja 1933. Završio je zaječarsku gimnaziju i bio je član dramske sekcije koju je vodio Milan Srdoč. Na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju diplomirao je 1963. godine. Od 1962. do 1968. godine Zoran je bio član Beogradskog dramskog pozorišta, a 1968. godine je postao stalni član Ateljea 212 i u njemu je nastupao do smrti.

Dobitnik je brojnih nagrada I priznanja od kojih izdvajamo Oktobarsku nagradu grada Beograda i glumačko priznanje „Dobričin prsten“.

Svoju poslednju, 299. predstavu „Radovan III” odigrao je 9. juna 1985. godine uz velike bolove, ali opet, uz njegovu veliku želju predstava je održana do kraja. Preminuo je 21. jula 1985. godine u 53. godini života. Kremiran je, a njegova urna se nalazi u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju u Beogradu.

Kada je doneta odluka da se u  Zaječaru organizuje pozorišni festival koji nosi njegovo ime  ispravljena je nepravda prema još jednom Zaječarcu prema kome se njegov grad dugo nije odnosio  kako treba. Nagradu za najbolje glumačko  ostvarenje  „Zoran Radmilović“, veoma omiljenu i cenjenu među glumcima, do sada su dobili: Milan Gutović, Lazar Ristovski, Žarko Laušević, Anica Dobra, Lidija Stevanović, Dragan Mićanović, Goran Šušljak, Rastko Lupulović, Branimir Popović, Sergije Trifunović, Anita Mančić, Nebojša Dugalić, Nebojša Glogovac, Vladimir Кurčubić, Bojan Dimitrijević, Miodrag Pejaković, Nenad Jezdić, Irfan Mensur, Pavle Pekić, Igor Đorđević, Petar Кralj , Branimir Brstina, Svetlana Bojković, Borko Perić, Rade Šerbedžija, Boris Isaković, Nataša Ninković, Vanja Ejdus i drugi.

Takođe, ulica u kojoj se nalazi Radmilovićeva rodna kuća dobila je njegovo ime, kao i  zaječarsko pozorište,  a pre 15 godina u blizini pozorišta, kod gradske biblioteke, podignut mu je doličan spomenik. – navodi se u saopštenju za medije

Reklame