Foto: zuov.gov.rs

Dan državnosti Srbije 15. februar, biće obeležen danas polaganjem venaca i cveća na spomenik voždu Karadjordju Petroviću u Orašcu, kao i dodelom odlikovanja zaslužnim pojedincima i ustanovama koje će uručiti predsednik Aleksandar Vučić.

U Orašcu će u podne, kod spomenika Karadjordju, biti obeležen dan kada je 1804. godine pokrenut Prvi srpski ustanak a tom dogadjaju će prisustvovati premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Na Oplencu će ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitnaja Darija Kisić Tepavčević položiti venac na sarkofag vožda Karadjordja, dok će u Beogradu predsednik Aleksandar Vučić uručiti odlikovanja.

Generalni sekretar predsednika Suzana Paunović položiće venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, a Dan državnosti će biti obeležen i svečanom akademijom u Staroj skupštini u Kragujevcu.

Gradska uprava Kragujevca je najavila da će na akademiji govoriti ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i gradonačelnik Nikola Dašić.

Potom će biti izveden komad „Zaveštanje“ po tekstu Vladimira Djordjevića, u režiji Dragana Jakovljevića.

Dan državnosti obeležava se u znak sećanja na Sretenje 1804. godine kada je u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak, kojim je pokrenuta borba za oslobodjenje i postavljeni temelji moderne srpske države.

Izvor: Beta