Foto: birnsrbija.rs
Reklame

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje diskriminaciju, omalovažavanje i vređanje novinara koje praktikuje Uprava grada Zaječara na čelu sa gradonačelnikom Boškom Ničićem. Posebno je za osudu selektivan tretman medija u vanrednim situacijama kada je izuzetno važno da javnost bude pravovremeno i potpuno informisana što je prvorazredni zadatak i državnih funkcionera i medija.

Nakon što smo juče dobili usmeni nalog da se udaljimo sa mesta izveštavanja od strane gradonačelnika Boška Ničića, obratili smo se našim kolegama iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Evo saopštenja i stava koji je Izvršni odbor NUNS-a tim povodom zauzeo:

Redakcija portala Glas Zaječara obavestila je NUNS da januara ove godine, kada je počela s  radom, ima “poteškoća u komunikaciji sa Gradskom upravom Zaječar”.

Odluka novinara tog mladog medija da progovore o problemima usledila je juče tokom izveštavanja o aktuelnim poplavama kada su novinari Glasa Zaječara izašli na teren da bi izvestili o radovima na ojačavanju nasipa koji je ugrozila vodena stihija.

Ekipa portala stigla je na teren “sa mašinama i policijom, pre većine članova Štaba za vanredne situacije” i zatražila izjave od prisutnih, ali obavešteni da moraju da sačekaju predsednika Štaba – gradonačelnika Boška Ničića, što su novinari i učinili. Međutim, umesto izjave od gradonačelnika su dobili nalog da  napuste lokaciju: “Jeste li čuli šta sam vam rekao? Novinari su tamo na mostu, pa možete da im se pridružite.“

Izveštači Glasa Zaječara su pomislili da nalog ima za cilj njihovu bezbednost pa su se udaljili da bi nakon stotinak metara sreli ekipu RTS-a, kojoj je samo nekoliko minuta kasnije gradonačelnik dao izjavu.

NUNS podržava stav novinara Glasa Zaječara da im je povređeno pravo na rad, dostojanstvo i ugled. Od samog početka svog rada izloženi su “verbalnim uvredama i podsmehu” gradonačelnika Ničića i njegovih saradnika. “Uvrede koje se kreću od pežorativnih naziva ‘novinarčić’, preko uvreda vezanih za fizički izgled ‘krmoglava’, ‘zec’ itd… gotovo da i ne prestaju”, navodi se, između ostalog, u pismu koje je NUNS dobio od zaječarskog portala.“

Izvor: NUNS

1 komentar