Reklame

Pojedinici istaknuti poslanici Srpske napredne stranke (SNS) u prethodnom sazivu parlamenta na novoj izbornoj listi nalaze se na mestima koja im, prema većini istraživanja javnog mnjenja, ne garantuju ulazak u naredni saziv Skupštine Srbije dok je upadljiv izostanak pojedinih dugodišnjih poslanika.

Bivši poslanici Dragan Šormaz, Luka Kebara, Janko Langura i Marko Parezanović nalaze se ispod 150. mesta, što znači da u novom sazivu mogu biti poslanici samo pod uslovom da SNS osvoji oko 60 odsto glasova.

Medju kandidatima za poslanike nema Bratislava Jugovića i Ljubiše Stojmirovića, koji su u prethodnom periodu podržali ekološke proteste protiv iskopavanja litijuma i bora u zapadnoj Srbiji.

Od „stare“ poslaničke ekipe, i na ovoj listi se visoko kotiraju Aleksandar Martinović, Vladimir Djukanović, Sandra Božić, Vladimir Orlić, Milenko Jovanov, Biljana Pantić Pilja, Marijan Rističević, Nebojša Bakarec, Veroljub Arsić, Marko Atlagić, Lav Grigorije Pajkić, Igor Bečić, Uglješa Mrdić…

Medju budućim poslanicima SNS-a će biti i nekoliko lekara: Danica Grujičić, Marija Zdravković, Nada Macura, Nenad Ristović…

„Moje ime na poslaničkoj listi nije iznenadjenje jer sam već dugo aktivna u mesnom odboru na opštini Savski Venac. Podržavam politiku Aleksandra Vučića i verujem da ću, kao kardiolog, dati veliki doprinos unapredjenju zdravstva u Srbiji“, kazala je agenciji Beta Nada Macura.

Prema reakcijama medija, veliko iznenadjenje na listi SNS-a je lekar Nenad Ristović iz Zaječara, čiji je pokret „Pobeda ZA naš grad“ prošle godine na lokalnim izborima bio oponent vlastima i koji je pre dve godine odbio da od Aleksandra Vučića primi Zlatnu medalju za borbu protiv kovida.

Iz tog pokreta je saopšteno da se Ristović, kao nestranački kandidat, našao na listi SNS-a na lični zahtev Aleksandra Vučića.

Budući poslanici SNS-a biće i glumci Lazar Ristovski i Lepomir Ivković.

Na poslaničkoj listi SNS-a po prvi put će se naći i Nataša Jovanović, koja je prošle godine napustila Srpsku radikalnu stranku.

Kandidatkinje za poslanice su i dve operske pevačice Jadranka Jovanović i Nataša Tasić Knežević.

Zanimljivo je da se u prvih 150 mesta nalazi čak 60 kandidata iz Beograda.

Nekoliko kandidata za poslanike je u bliskim porodičnim vezama, kao što je slučaj akademika Dragomira Karića i oca njegovog zeta Momira Stojilkovića iz Vranja, obojica su iz Pokreta snaga Srbije-Bogoljub Karić.

Takodje na listi se nalaze Milan Krkobabić i njegov sin Stefan iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije.

Pokret socijalista Aleksandra Vulina predstavljaće Djordje Komlenski i Bojan Torbica, a Srpski pokret obnove Aleksandar Čotrić i Aleksandar Jugović.

Kandidati Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića biće Tatjana Matić, Muamer Bačevac, Jasmina Karanac i drugi.

Izvor: Beta