Foto: freepic

Prema podacma koje je objavio komandant Štaba za vanredne situacije Boško Ničić prisustvo virusa COVID-19 registrovano je kod trinaestoro Zaječaraca.  Slave, zavetine i večernje žurke doprinele pogoršanju skoka broja inficiranih.

Prema rečima Boška Ničića, komandanta Štaba za vanredne situacije, prisustvo korona virusa povrđeno je danas kod trinaestoro Zaječaraca.

Boško Ničić, foto: printscreen

„Danas je obrađen 51 uzorak građana Zaječara testiranih na prisustvo virusa covid-19.
Kod trinaestoro (13) njih potvrđen je pozitivan rezultat PCR testa. Osmorica (8) covid-19 pozitivnih je muškog i pet (5) ženskog pola, starosti između 22 i 81 godine.
Rezultati se očekuju za još 117 ranije uzetih uzoraka (laboratorije u Beogradu) kao i za 29 danas uzetih uzoraka poslatih u novu laboratoriju u Nišu.
Analize vremena inficiranja, i naglog skoka pozitivnih slučajeva, pokazuju tencenciju inficiranja u periodu slava i (seoskih) “zavetina” a posebno večernjih “žurki” mladih koje se sve češće organizuju u vikendicama na periferiji grada i prigradskim naseljima.
I pored apela i molbi ŠVS sa ovom praksom, bez ikakvih preventivnih mera i zaštite, se nastavlja.“ – rekao je Ničić

Imajući u vidu atktuelnu situaciju Ničić je istakao i da  ogroman rizik predstavlja i masovno okupljanje, bez poštovanja ijedne zaštitne mere, na kupalištima i jezerima u gradu i okolini.

„Pred nama je, sutra, velika Slava posvećena Sv. Proroku Iliji – ILINDAN !
Molimo svečare i njihove goste da poštuju propisane mere, uzdrže se od velikih okupljanja, drže propisanu distancu i obavezu nošenja maski ako su od osoba (sa kojima ne žive u zajedničkom domaćinstvu) udaljeni manje od dva metra.“ – upozorio je Ničić

Foto: Printscreen / fb