Foto: Glas Zaječara

Radnici koji rade na rekonstrukciji škole „Hajduk Veljko“, prilikom radova uočili su i zatim utvrdili da je prilikom izgradnje škole još davnih osamdesetih godina došlo do propusta, pa je betonska ploča na gornjem spratu popustila i došlo je do ulegnuća između 6 i 12 centimetara. Ovi dodatni radovi produžiće rekonstrukciju ove škole za najmanje dva meseca, a i vrednost investicije biće uvećana.

Foto: Glas Zaječara

Danas su o preblomu sa kojim su se susreli izvođači radova, govorili gradonačelnik Boško Ničić, kao i Dragoljub Stojanović iz Kapaprojekta koja je radila projekat rekonstrukcije škole i hale.

Boško Ničić je istakao da je posao rekonstrukcije dobila firma „Tončev gradnja“ iz Surdulice, a vrednost radova je prvobitno bila nešto preko 2 miliona eura.

Foto: Glas Zaječara Boško Ničić

„U međuvremenu, imali ste prilike da se u to uverite, kada su izvođači radova raskrili podnu konstrukciju, ustanovili smo da ploča na prvom spratu, se nalazi u takvom stanju da se za ovih 30 godina koliko postoji ova škola,sreća da se nije dogodila prava katastrofa. Ti nedostaci su nastali još u toku izvođenja radova“. istakao je Ničić.

Ničić je kazao da je ovu školu gradila firma „Timogradnja“, i da su greške prilikom statičkog proračuna koje su još tada napravili i da je statički projekat nestao iz arhive, i da su oni pokušali sve to da prikriju.

„Svaki ozbiljniji zemljotres ili potres, a nije ga bilo bogu hvala, mogao je ovde da izazove veliku katastrofu. Dobro je što nismo podlegli pritiscima, a bili su strašni pritisci, da deca ostanu u školi“. kazao je Ničić.

Gradonačelnik je kazao i to da je obaveštena Vlada Srbije o ovom problemu, i da su oni odobrili dodatni novac, da se škola uradi po svim pravilima.

„Sada smo sigurni kada se završi rekonstrukcija škole, makar i kasnila dva ili tri meseca, jer su ovo sada radovi koje nismo predvideli, biti sigurna, moderna i jedna od najlepših škola“.- istakao je on.

Ničić je kazao da se uveliko radi na projektima drugih škola kod kojih takođe postoji mogućnost da imaju slične ako ne i gore probleme. Reč je o školama u Rgotini i Velikom Izvoru, i još par seoskih škola, ali da će se prekontrolisati i sve ostale škole u gradu.

Ničić se zahvalio izvođačima radova, koji su otkrili ovaj problem i projektantima koji će odmah uraditi sanaciju, kao i Vladi koja će obezbediti novac. Rekonstruisana škola biće opremljena novim savremenim nameštajem.

Dragoljub Stojanović iz Kapaprojekta kazao je da se betonska ploča ulegla između 6 i 12 centimetara.

Foto: Glas Zaječara

„Prvi put u životu vidim ovakvu situaciju i ploču koja je sklona padu. Ovde nije ispoštovana debljina ploče“. istakao je Stojanović.

Prema rečima Dragoljuba Stojanovića ploča je popucala na nekoliko mesta, i oni su uradili projekat sanacije. 

„Objekat ćemo dovesti u bezbedno stanje, i garantovaćemo da će škola biti bezbedna i da će deca moći slobodno da pohađaju nastavu“ kazao je Stojanović.

Prema rečima Stojanovića i beton u školi je veoma slab. Prilikom bušenja beton se ronio, i zbog toga oni moraju i tu sanaciju da urade.

Što se tiče hale u Kotlujevcu Ničić je kazao da objekat zvanično nije dobio upotrebnu dozvolu, jer je otvaranje objekta došlo u periodu političkog previranja u grad, ali je objekat imao sve ispunjeno sem spora između izvođača radova i tadašnjeg finansijera oko podne obloge.

„Zbog tog spora nije dobijena upotrebna dozvola. Da je dozvola dobijena i predata školi na korišćenje ne bi se dogodilo ovo što se posle dogodilo sa halom“. kazao je Ničić.

Gradonačelnik se zahvalio Vladi Srbije što je opet izdvojila novac za ono što je već jednom urađeno.

Ničić je najavio da će iduće godine u ovom kompleksu početi i izgradnja bazena. 

„Neće to biti olimpijski bazen, ali će biti od koristi svim učenicima, ne samo iz ove škole, već iz svih škola, kao i građana koji žele da plivaju“. – kazao je Ničić.

Zbog nastale situacije u školi „Hajduk Veljko“, radovi će biti produženi najmanje za dva meseca, tako da će škola biti završena do kraja školske godine.