foto: mondo.rs

Na rezultate izbora u Srbiji i događaje koji su ih pratili reagovalo je i nemačko Ministarstvo inostranih poslova.

„Srbija je glasala, ali OEBS i ODIHR prijavljuju zloupotrebu javnih resursa, zastrašivanje birača i slučajeve kupovine glasova. To je neprihvatljivo za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u EU“, navelo je nemačko ministarstvo na društvenoj mreži X.

 

Iako su na vanrednim izborima u Srbiji birači zaista mogli da biraju između alternativnih političkih opcija i pretežno su poštovane slobode izražavanja i okupljanja, pritisak na birače, kao i preovlađujuće učešće predsednika i sistemska prednost vladajuće stranke, narušili su uopšteno gledano izborni proces, kaže se u izjavi međunarodnih posmatrača.

Zajednička posmatračka misija Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (KDILJP), Parlamentarne skupštine OEBS-a, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) i Evropskog parlamenta (EP) ustanovila je da postoji adekvatan pravni okvir za sprovođenje demokratskih izbora.

Međutim, kako se navodi, postoji i dalje veliki broj pitanja koje treba rešiti, a posmatrači su tokom ovih izbora konstatovali da postoji zloupotreba javnih resursa, odsustvo razdvojenosti između vršenja javne funkcije i sprovođenja aktivnosti tokom kampanje, zastrašivanje i pritisak na birače, uključujući i slučajeve kupovine glasova.

Austrijski evroposlanik Andreas Šider, koji je bio posmatrač na izborima u Srbiji, oštro je kritikovao dešavanja u vezi sa izborima i pozvao „na više pravde i demokratije“.

Vođa delegacije Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Andreas Šider bio je na licu mesta kao posmatrač izbora i pozvao je na nezavisnu istragu svih nepravilnosti.

„Pozdravljam veliki odziv građana Srbije na izborima u Srbiji, koji je čak i veći nego na prethodnim izborima.To pokazuje jasnu odlučnost da građani Srbije žele da imaju reč u odlukama o svojoj budućnosti. Stoga su posebno zabrinjavajući izveštaji o prevarama i pokušajima Vučićevog režima da utiče na izborne rezultate. Posebno je šokantna vest o autobusima koji voze nerezidente u Beograd na glasanje. Krađa glasova, mito i korupcija ne smeju biti dozvoljeni u demokratskom svetu“, poručio je Šider.

Socijalisti i demokrate u Evropskom parlamentu takođe pozivaju na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti i izražavaju punu podršku ljudima u Srbiji koji, kako su naveli, „traže pravdu, demokratiju i evropsku budućnost“.

Izvor: N1

Reklame