Foto: Pixabay
Reklame

Kolektivni imunitet na koronavirus verovatno neće moći da se postigne bez vakcinisanja dece i adolescenata, objavilo je Nemačko društvo za imunologiju (DGfI).

„Obično se misli da će se kolektivni imunitet postići kada 60 do 70 odsto populacije bude zaštićeno od patogena. Ali se pretpostavlja da se virus ne može reprodukovati kod tih osoba“, rekao je potpredsednik DGfI-ja  Rajnhold Forsta za dnevne listove medijske grupe „Funke Media Group“ u komentarima koji su nedavno oblavljeni.

On je rekao da je sa virusom Sars-Cov-2 to drugačije, ljudi mogu da prenose virus iako sami nisu bolesni, čak i ako su vakcinisani. Takođe je naglasio da „delta soj virusa samo pogoršava takvu situaciju“.

„On je mnogo zarazniji i pogađa adolescente i decu“, pojasnio je i dodao:

„Sve dok ta starosna grupa bude bila nevakcinisana ili to bude u malom broju neće se postići kolektivni imunitet“.

Na Instititu Robert Koh za kontrolu bolesti (RKI), smatraju da najmanje 85 odsto stanovništva starosti od 12 do 59 godina i 90 odsto onih iznad 60 godina mora da se vakciniše da bismo se uspešno borilo protiv delta soja.

„Kada bi se ta stopa procepljenosti postigla na vreme, najavljeni četvrti talas na jesen/zimu bio bi malo verovatan“, objavio je RKI.

Za sada odbor za vakcinisanje (Stiko) nije izdao opštu preporuku za vakcinaciju dece i mladih starijih od 12 godina, a za one ispod 12 godina nema odobrene vakcine.

Izvor: N1

Reklame