Foto: Pixabay
Reklame


Mala kineska studija, koja je detaljno opisana u časopisu „The Lancet Infectious Diseases“ , pokazala je da neutralizujuća antitela protiv nekih podvarijanti omikrona uglavnom nisu bila detektovana nakon dve doze Sinofarmove vakcine protiv kovida-19, pri čemu ih je dopunska vakcina samo delimično obnovila.

Studija dolazi u trenutku kada Kina, koja je odobrila samo lokalno razvijene vakcine protiv kovida, uključujući vakcinu Sinofarm, nastoji da poboljša stope vakcinacije u cilju iskorenjivanja virusa, dok su mnoge zemlje usvojile pristup učenja kako da žive sa virus.

Vakcina, BBIBP-CorV, jedna je od dve vakcine protiv kovida kompanije Sinofarm odobrene za upotrebu u Kini, a takođe je i glavna vakcina koju je državna firma izvezla.

Među 25 pojedinaca koji su primili dve doze BBIBP-CorV vakcine, neutralizujuća aktivnost protiv podvarijanti kao što su BA.2.12.1 i BA.4/BA.5 „nije bila ili je bila samo minimalno uočljiva“, rekli su istraživači.

Neutralizujuća aktivnost protiv ovih podvarijanti primećena je kod samo 24 do 48 odsto ispitanika koji su primili dopunske vakcine BBIBP-CorV nakon standardne dve doze vakcine, rekli su istraživači, navodeći rezultate grupe od 25 učesnika.

Stopa se neznatno poboljšala, na 30 do 53 odsto, za one koji su primili treću vakcinu koju je napravila jedinica „Chongking Zhifei Biological Products“, još jedne vakcine odobrene za upotrebu u Kini, prema podacima iz druge grupe od 30 učesnika.

Studija nije raspravljala o efikasnosti pojačivača, stopi koja odražava koliko dobro oni mogu da smanje rizik od bolesti kovid ili smrti, što se obično primećuje u velikim kliničkim ispitivanjima.

Izvor:

Reklame