Na zaječarskoj deponiji Halovo od jutros nema otvorenog plamena, ali ima dima koji će oko ovog područja biti prisutan verovatno još dan, dva, saznajemo u JKSP “Zaječar”.

Iz ovog preduzeća nastavljaju gašenje požara nasipanjem zemlje a kraj deponije smeća dežuraji i radnici sa cisternom vode, u slučaju da zatreba.

Da podsetimo, pre nekoliko dana održana je sednica Štaba za vanredne situacije grada Zaječara. Na sastanku se moglo čuti da je od početka februara na teritoriji Republike Srbije evidentirano ukupno 1.492 požara na otvorenom prostoru, što je enormno povećanje u odnosu na isti period prošle godine kada je ovakvih požara bilo 226.

Na lokalizaciji i likvidaciji požara na otvorenom prostoru samo u toku februara evidentirano je 3.795 angažovanja pripadnika vatrogasno- spasilačkih jedinica sa 519 vatrsasnih vozila. Angažovanje ovolikog broja pripadnika i vozila direktno utiče na smanjenje mobilnosti vatrogasno -spasilačkih jedinica za reagovanje na ostalim vanrednim događajima i stvaranje velikih materijalnih i finansijskih troškova MUP -u Republike Srbije.

Čulo se takođe da je Zakonom o zaštiti od požara (član 50.) zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka i za to je zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara. Takođe, članom 46. istog zakona zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skpadu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, rečeno je na sastanku.

Izvor: Zamedia

Reklame