Porodica Pavlović, iz Zvezdana pored Zaječara, kaže za Glas Zaječara da im je poplava uništila sve krompir, paradajz, luka, bukvalno nema ništa. Ono što ih brine je to, da osim dva penzionera, i unuka koji radi, ostali su bez posla, pa će biti prinuđeni, da novac troše na hranu, koju su, kako oni kažu “sami proizvodili”.

Radojica Pavlović kaže za Glas Zaječara da je Poplava je uništila sve što je bilo zasađeno – krompir, paradajz, luka. Kaže, “plaši se šta će biti”.

“Tu je najveći problem brana po meni. Tu je leti leglo komaraca kod nas. Od kada je ta brana napravljena uvek imamo problema”, objašnjava on.

Dušanka Petrović, kaže da je ranije, kada je bila poplava “samo su dva kilograma krompira izvadili od devet redova koliko su posadili. Razlog je kako kaže to “što su istrulele žile”.

“Da vam kažem – nikad ovoliko nije došla voda. Obično stigne ispod plastenika, a do plastenika nikada nije došla. Timok je sigurno pedeset metara izašao iz korita. Mi imamo bunar, ali je preko leta Timok daleko, mi imamo crevo 70 metara dugačko koje koristimo za polivanje bašte, jer je Timok tamo, a pogledajte gde je sada. Jedanaest bašti je sada pod vodom”, objašnjava naša sagovornica.

Prema njenim rečima, najveća šteta je što se niko iz vlasti nije zainteresovao da se taj deo Timoka uredi.

“Šteta što nema neko da se zainteresuje. Pre dvadeset godina tu su bile velike topole, to je isečeno, jer su počele da se suše od starosti. Tu je sve bilo čisto. U proleće smo i jesen tu čuvali ovce, nije bilo trnja, nije bilo vrba. Zasađene su nove topole, ali kako su one zasađene, tu više niko nije došao, jer tu grmlje. Znate koliko tu sad ima da bude drva – tu kubici i kubici drva ima da ostanu kada se voda povuče. Bageri samo da dođu i da posrede jedan deo”, ističe ona.

Dušanka priča i o hidrocentrali na Timoku.

“On nama prvo šteti. Leti – umesto da je zatvori da se voda akumulira više, da bi i nama bilo u bunarima, svi su bunari prazni preko leta, pošto ne ne dolazi voda. Dešavalo se da Timok možeš da preskočiš, da ga pređeš na prstima”, dodaje Dušanka.

Kako ona kaže za Glas Zaječara, baštu koriste za sopstvene potrebe.

“Nas je osmoro u porodici. Kompletno je sve uništeno. Sada moramo da kupujemo namirnice. Nas dvoje smo penzioneri, snaja ne radi, sin radi povremeno – ima zdravstvenih problema, tromb u nozi i slabo srce. Ne može da radi teške poslove. I šta sada da mi radimo?” upitala je ona.

Dodaje i to, da će problem biti i to da će se napuniti podrumi, pošto se nakon poplava pojavljuju i podzemne vode.

Reklame