Najveći problemi osoba sa invaliditetom u zemljama regije su siromaštvo, nezaposlenost i odnos društva prema njima. U Zaječaru osim ovih zajedničkih problema, postoji i problem institucija koje su nepristupačne osobama sa invaliditetom.

Ogromne probleme osobama sa invaliditetom stvarai nepristupačnost stambenim zgradama, zgradama od javnog interesa, saobraćajnica i javnih površina i prevoza.

Dok se šetate, obratite pažnju na ove ljude i njihove potrebe. Ne zaboravite da pogledate kakav je ulaz u vašu banku, vašu najbližu prodavnicu, školu, javni toalet, sud…

Da li bi osoba sa invaliditetom mogla da pristupi ovim objektima?

Dragoslav Radojević, jedan od osnivača organizacije osoba sa invaliditetom u Zaječaru, kaže da su rampe najveći problem.

foto: privatna arhiva

„Najveći problem, nas osoba sa invaliditetom, koji smo u kolicima, su rampe. Znači, niko ne pravi rampe. U zakonu lepo stoji da sve firme moraju da prave rampe, ali niko to ne radi“.- kazao je Radojević.

Sa kakvim se mukama susreće Dragoslav, kada krene do centra grada, ili želi da pređe ulicu, pogledajte u video prilogu:

Kakva je situacija ako želi da plati račun:

Slični problemi muče i Ljubomira Mitića, koji je takođe invalid. Njemu su problem ulice, kao i nemogućnost ulaska u pojedine institucije.

Ljubomir Mitić

„Imam problem, pošto sam invalid u kolicima, ne mogu da prođem ulicama. Nedostupne su mi institucije, naročito sud i pozorište“, kaže Mitić.

Sa kakvim se on problemima susreće prilikom odlaska u centar grada Zaječara pogledajte u video prilogu:

 

Tako dolazimo do zaključka da ljudi masovno razumeju njihove potrebe samo u kontekstu milostinje, a ne u kontekstu onoga što mi treba da obezbedimo da bi se osobe sa invaliditetom slobodne kretale.

Sloboda kretanja je ipak jedno od osnovnih ljudskih prava. Omogućimo to ljudima sa invaliditetom, zato što to zaslužuju.

Reklame