Reklame

Po tradiciji vinari proslavljaju svog zaštitnika Svetog Trifuna i izlaze u vinograde kako bi orezali lozu. Na Rajačkim pimnicama užurbano teku pripreme pred sutrašnji praznik. Da li će i ove godine biti tradicionalog okupljanja na Pimnicama?

 

Uoči Svetog Trifuna, koji se smatra zaštitnikom vinara, na Rajačkim pimnicama užurbano teku pripreme za proslavu praznika – Svetog Trifuna, zaštitnika vinara i vinogradara.

U poslu smo zatekli i Slađana Bankovića, koji je do pimnice svratio kako bi izvršio poslednje pripreme pred sutrašnji praznik. Pimnicu kojom se danas služi, kako kaže, napravio je još neki njegov čukundeda.

Rajačke pimnice doživele su svoj procvat u drugoj polovini XIX veka, kada je filoksera uništila francusko vinogorje. Vinogradi negotinskog vinogorja ostali su netaknuti. Zato je upravo u ovom kraju bilo jedno od najvećih otkupnih mesta. Jedan čabar vina tada se prodavao za jedan dukat, a vino iz Rajca pilo se na dvorovima širom Evrope. I danas, kao i nekada, posetioci iz inostranstva dive se ukusu rajačkog vina.

Slađan Banković ponosi se tamjanikom iz svog podruma

„Dobro vino je ovde Bogom dano. Ovde tokom godine imamo i do 245 sunčanih dana. Ovo pogoduje vinu, imamo veći procenat šećera u grožđu. Ovde dolaze Austrijanci, Nemci, Francuzi –  iznenađeni su kako je naše vino toliko dobro. Mada, ovde se vino gajilo još u dobra starih Rimljana.“ – kazao je Slađan Banković

Pandemija je uticala na smanjenje broj posetilaca i gostiju na Rajačkim pimnicama. Gostiju i posetilaca ima – ali, u značajno manjem broju.

„Manje je, dosta je smanjeno, ali ljudi opet dolaze. Država je dosta uticala na to. Ovde se snimaju i filmovi, srediće se put, ali prvo će da prođe kanalizacija.“ – dodao je Slađan Banković

U Rajačkim pimnicama živi vino

U proteklim godinama dosta pimnica promenilo je svoje vlasnike. Za kupovinu zainteresovani su uglavnom kupci iz Beograda, Novog Sada, ali ima i kupaca iz inostranstva. I cena pimnica značajno se promenila.

„Dosta pimnica kupili su Beograđani, Novosađani, a ima tu i kupaca iz inostranstva. Cena pimnica sada se kreće i do 30.000 eura. Sada su na ceni. Cena je pre bila mnogo niža. Evo, pimnica preko puta mene svojevremeno je prodata za 6000 evra.“ – rekao je Slađan Banković

Drvo zapis staro dva veka

U Rajačkim pimnicama nalazi se i veliko drvo-zapis, čija se starost procenjuje na oko 200 godina. Stari dud, veruje se, posadio je nekadašnji hajduk – neki kažu telohranitelj, a neki kažu dobošar Hajduk Veljka.

Po tradiciji vinari se kraj duda okupljaju već godinama i tu režu slavski kolač i proslavljaju Svetog Trifuna. Neizvesno je, ipak, da li će se tradicija druženja i okupljanja ljubitelja vina na pimnicama nastaviti i sutra, jer postoje indicije da okupljanja zbog pandemije neće biti.