Foto: http://sandzakpress.net

Patrole policije od sutra će biti blizu svake škole, izjavio je Danilo Stevandić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

On se, gostujući na Pinku, dotakao i najvažnijih mera.

„Jedna od mera je da se uradi razoružavanje i da se uputi javni poziv svim licima koja žive na teritoriji Republike Srbije da takvo oružje donesu u najbližu policijsku stanicu. Ministar Gašić je doneo naredbu u toku jučerašnjeg dana, koja se odnosi na predaju neregistrovanog oružja i municije. I od sutra, do 8. juna mogu da ga predaju u najbližoj policijskoj stanici, bez pravnih posledica“, rekao je Stevandić, govoreći o jednoj od mera koja je doneta.

Napomenuo je da treba napraviti razliku između legalizacije i predaje oružja.

„Ovde se radi samo o predaji, bez naknade. Ono što je bitno da se zna je da to treba doneti rasklopljeno, a ne trenutno funkcionalno. To je po zakonu propisano. U futroli i rasklopljeno“, rekao je on.

Kako je potom naveo, biće pojačana policija i na svim javnim mestima na kojima se okuplja veći broj ljudi.

Biće pojačano vidljivo prisustvo policije na svim javnim mestima na kojima se skuplja veći broj ljudi – u tržnim centrima, u parkovima, na trgovima, izjavio je Stevandić.

„Mi ćemo u što kraćem roku pokušati, a uspećemo sigurno, da povećamo broj policijskih službenika koji će biti u školama. Već od sutra ujutru, ispred svake škole prilikom dolaska đaka u školu, prilikom prepodnevne i popodnevne smene, po završetku rada škole tu će biti patrole policija, koje će preventivno delovati na bezbednost učenika i zaposlenih u školama. Za vreme izvođenja nastave tu će biti školskih policajaca, koji će obavljati svoju dužnost kao i prethodnih 20 godina. Mi već od 2003. imamo školske policajce koji preventivno deluju i štite bezbednost đaka i zaposlenih u školama na čitavoj teritoriji Republike Srbije“, ukazao je.

Dodao je da u Beogradu postoji 331 škola i oko 140 školskih policajaca, koji su angažovani da budu u školama.

Izvor: n1

Reklame