Reklame

Kad čitate nečiju zvaničnu biografiju može vam se činiti da je čovek ljudina a ne mali miš, naročito kad su političari u pitanju. Ili bar oni koji celog života žive, i to baš dobro žive od politike.

Takav je i naš zaječarski miš, prvi među jednakima od 50 junoša u Skupštini grada. Stefan Zankov. Na gradskom sajtu se od biografskih podataka navodi da je pеt puta biran za odbornika u Skupštini grada Zajеčara; da je od dеcеmbra 2015. godinе pa do uvođenja privremenih mera februara 2017.godine bio prеdsеdnik Skupštinе grada, potom član Privrеmеnog organa, a onda, političkim spletom okolnosti, od juna prošle godine ponovo prvi čovek zaječarske skupštine. Tu su i detalji iz političke karijere na višem nivou: narodni poslanik u četiri mandata, potpredsednik Narodne skupštine, predsednik Odbora za industriju, osnivač SNS.

Neupućeni bi poverovali da je osoba sa ovakvom biografijom, aktivna na političkoj sceni 20 godina, učinila čuda za svoj grad. Upućeni bi već rekli da osim za sebe nije nikada ništa učinio ni za koga, za građane ponajmanje. Komično je, možda čak tragikomično, što će zauvek ostati upamćen samo po izjavi: „Nemamo para da rešavamo goruće problema. Nema. Pojela maca. Tačnije rečeno – dve mace!“.

Čovek koji je blisko sarađivao sa obe zaječarske mace izjelice, pa ih kudio kada su oterane, sad se opet umilio jednoj od njih, onoj prvoj koja je umrsila klupko zla. Popljuvao pa polizao. Samo što sada više nije ni hrabar, ni rečit. Miš ostaje miš.

Zavukao se u mišju rupu, nit zbori, nit romori. Važno je da je zadržao funkciju, a sa njom i nekoliko najvernijih drugara Mikija, Jocu, Anku, Sanelu. Ostale je pustio niz vodu. Kao i stare naprednjake, kao i građane Zaječara.

Iskreno, nikada ga zaječarci i nisu nešto posebno mirisali. Za sve te poslaničke mandate jedva da je tri puta prozborio u Narodnoj skupštini, nikada nije imao energije, snage i hrabraosti da nešto preduzme i postigne. Zato su najpre radikali, a potom i naprednjaci koje je predvodio tavorili u mestu. Teško da bi pobedili na lokalnim izborima 2013.da je on nešto odlučivao, jer su godinu dana ranije jedva osvojili pet mandata.

Nakon raskola sa Mirkovićem postaje samostalni odbornik SNS, što mu je verovatno jedan od najhrabrijih poteza u karijeri. Centrala se toga prisetila kad joj je Mirković dojadio, pa Zankov slavobitno zauzima njegovo mesto na čelu Skupštine grada. Odbornici koji su do mesec dana pre tih dešavanja mogli život da daju za Mirkovića (bilo je među njima i onih koji su preleteli iz Ničićevog jata) sada su se kleli u Zankova. Javno da, a polutajno…

Osokoljen podrškom centrale i funkcijom, verujući da je došlo njegovih pet minuta, uvek smerni, proračunati, na rečima izbirljiv Zankov, počinje da kudi decenijski kontinuitet vlasti dvojca Ničić – Mirković.

Već na sednici na kojoj je izabran za predsednika Skupštine grada, Zankov između ostalog kaže:“ Skupština više nikada neće biti poligon za političke eksperimente nad našim gradom….Svi zajedno treba da gradimo kult grada Zaječara, a nikada više pojedinaca.“
Usledila je ubrzo i konferencija za novinare, nakon sagledavanja računa i budžeta.

Šta su građani Zaječara saznali iz ovog obraćanja? Da je vlast od 2000.godine, a naročito od 2008.( kada je prva maca bila glavna) ostavljala Zaječar u dugovima, da je dug juna 2013.( po odlasku prve mace) bio 600 miliona dinara, a decembra 2015.( po odlasku druge mace) 1,4 milijarde dinara.

Ono što građani Zaječara nisu saznali jeste gde je u toj priči ( ili u dve, svejedno) sve vreme bio Stefan Zankov. Oni s boljim pamćenjem sigurno se sećaju da je Zankov radikal bio u vlasti sa Ničićem, a da je Zankov naprednjak zdušno podržao Mirkovića sve dok nije ukapirao da mu neće pomoći da ostvari ambicije. Postoji li njegova politička odgovornost?!

Prva maca je svakako mislila da je ima, pa Stefanu nije ostala dužna.

Kakvo je zaista mišljenje političkih aktera jednih o drugima saznajemo tek kada su na suprotnim stranama. Posle se ponovo zbliže i zaborave šta su rekli, praveći narod ludim i verujući u njegovo slabo pamćenje.

Tako smo čuli da Ničić o svom nekadašnjem koalicionom partneru misli da je nesposoban, da izigrava izvršnu vlast i da su napravljene samo kozmetičke promene ali da je sistem naprednjačke vlasti ostao isti ( Zvuči li vam ovo poznato? Da li se istorija u Zaječaru ponavlja?)

U međusobnom medijskom prepucavanju koje je trajalo cele 2016.godine naslušali smo se svega i svačega. Tako smo stigli i do usvajanja budžeta za 2017.godinu i čuvene Stefanove izjave koja se prepričava kao replika iz nekog kultnog domaćeg filma.

Za neverne Tome, u ovoj vesti na sajtu Radio Magnuma je i audio zapis sa te sednice Skupštine grada http://radiomagnum.rs/zankov-nemamo-mnogo-para-da-resavamo-goruce-probleme-gradana-nema-pojela-maca/

Da Stefan Zankov zna nešto što ostali naprednjaci ne znaju postalo je jasno u predizbornoj kampanji prošlog proleća. Ni reč o maci broj 1.Nisu bili prevareni samo građani Zaječara, već i članovi i aktivisti u oba suprotstavljena politička tabora. Lakše su to podneli Boškovi ljudi jer su nagrađeni funkcijama i zaposlenjima, dok su naprednjački kadrovi razjureni. Zankov nije ni trepuno. A i što bi, ostao je na istoj funkciji. Mnogima se stomak prevrtao dok su na konstitutivnoj sednici slušali obostrano divljenje Zankova i Ničića.

Kad mačke nema, miševi kolo vode. Tako i Stefan. Bio je kolovođa u prethodnom sazivu Skupštine grada i u Privremenom organu, ali se sada ućutao. Nema više konferencija za novinare, političkih govora, dubokoumnih diskusija. Nismo čuli više ni reč o dugovanjima, kultu ličnosti, štetočinama gradskog budžeta. Nema. Maca pojela jezik.