foto:T.Mihajlovic

Miloš Milutinović je svoju fudbalsku karijeru započeo kao petnaestogodišnjak u omladinskoj ekipi FK Bor a stigao je i do omladinske reprezentacije i već je tada sve ukazivalo da će imati uspešnu profesionalnu karijeru.

Miloš Milutinović je rođen 5. februara 1933. godine u Bajinoj Bašti igrao je za FK Bor, Partizan, OFK Beograd, Bajern, Rasing iz Pariza, Stad Frans iz Pariza a kao trener vodio FK Dubočica iz Leskovca (1970), Proleter Zrenjanin iz Zrenjanina (1973. godine ga uveo u Prvu ligu), FK Atlas Gvadalahara iz Meksika, FK Bešiktaš iz Istanbula, Velež iz Mostara (osvojio Kup Jugoslavije 1981) i Partizan sa kojim je osvojio titulu šampiona Jugoslavije 1983. godine. Jugoslovensku fudbalsku reprezentaciju je kao selektor vodio od 12. septembra 1984. pa do 16. novembra 1985. godine.

Za Partizan je odigrao 213 utakmica, od kojih 87 prvenstvenih, i postigao je 231 gol, od kojih 53 prvenstvena.Sa Partizanom je dva puta osvajao Kup Jugoslavije u fudbalu 1954. i 1957. godine i odigrao je čuvene utakmice u Kup šampiona 1955/56. sa Partizanom. Partizan je u toj sezoni skupio impresivna napadačka imena. Pored Milutinovića u Partizanu su još buli fudbalski majstori kao što su Marko Valok, Stjepan Bobek i Branko Zebec.

foto:fkpartizan

Miloš Milutinović je te godine postao prvi kralj strelaca Lige šampiona sa postignutih osam pogodaka. Na ovom takmičenju Kupa šampiona, Miloš Milutinović je ubedljivo osvojio titulu kralja strelaca sa 8 golova iz 4 susreta, ispred takvih imena kao što su Petar Palotaš 6 golova iz 4 utakmice, Di Stefano 5 golova iz 7 utakmica, Mihalj Lantoš 4 gola iz 4 utakmice…

Posle Partizana 1958. godine, Milutinović prelazi u OFK Beograd. Za OFKa igra samo osam utakmica, ali daje devet golova. U to vreme Milutinović se razboleo od tuberkuloze i pošto su mu za oporavak najbolje uslove ponudili u Minhenu, on odlazi tamo na lečenje i posle oporavka potpisuje jednu sezonu za Bajern Minhen.

Za Bajern iz Minhena, Milutinović nastupa u sezoni 1960/61. odigrao 20 utakmica i postigao je 5 golova.

Posle Minhena, Milutinović odlazi za Francusku gde potpisuje za ekipu Rasinga iz Pariza za koji je odigrao 66 prvenstvinih utakmica i postigao 28 prvenstvenih golova. Iz Rasinga, Milutinović prelazi u Stad Frans, fudbalski klub takođe iz Pariza. Tu ostaje dve sezone i za Stad odigrava 44 prvenstvene utakmice i postiže sedam golova.

foto: fudballegends

U Rasingu se završava Milutinovićeva igračka karijera. Na nagovor Šekularca, Milutinović igra još jednu sezonu 1968/69, opet za OFK Beograd. Na prvoj utakmici, protiv Proletera iz Zrenjanina, na Karaburmi se okupilo 30.000 gledalaca, Milutinović je postigao prvo gol i OFK je pobedio sa 3:2. U toj sezoni Milutinović je za OFK odigrao ukupno 42 (20 prvenstvenih) utakmica i postigao je 13 (5 prvenstvana) golova.

Za omladinsku reprezentaciju Jugoslavije Milutinović je igrao na UEFA omladinskom turniru u Kanu. Odigrao je sve tri utakmice turnira, bio je kapiten reprezentacije, proglašen za najboljeg igrača turnira i reprezentacija Jugoslavije je osvojila titulu omladinskog prvaka Evrope.

foto:footballeggends

Za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije, Milutinović je odigrao 33 utakmice i postigao je 16 golova.Debi je imao 21. maja 1953. u Beogradu, na prijateljskoj utakmici protiv Velsa. Jugoslavija je pobedila sa 5:2.

Sa fudbalskom reprezentacijom Milutinović je bio na dva svetska prvenstva, 1954. u Švajcarskoj i 1958. u Švedskoj. Na oba prvenstva Jugoslavija je došla do četvrtfinala takmičenja.Svoj prvi gol za reprezentaciju postigao 8. novembra 1953. godine u kvalifikacionoj utakmici za Svetsko prvenstvo protiv Izraela odigranoj u Skoplju.

Poslednju utakmicu za reprezentaciju odigrao je 19. juna 1958. godine protiv Nemačke u Malmeu. Tu utakmicu je Jugoslavija izgubila sa 1:0.

foto:fkbor

Miloš Milutinović umro je na današnji dan 28. januara 2003.godine u Beogradu.