Foto: Printscreen / Meteoalarm.rs

U Zaječaru je na snazi narandžasti meteoalarm, što znači da je vreme opasno, kao i da su  prognozirane opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Imajući u vidu da se sutra i ovih dana očekuje dodatno pogoršanje vremena kao i pad temperature, molimo vas da sa pažnjom pročitate uputstva Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije – jer u ovakvim vremenskim uslovima potreban je dodatan oprez!

Bez obzira na hladnoću, s vremena na vreme, na kratko, otvorite vrata ili prozor kako bi obezbedili svež vazduh i neophodan kiseonik.

Nadzirite rad šporeta, furuna, ili sličnog uređaja za grejanje. Nepravilan rad ovih uređaja može biti koban zboz povećanja koncentracije otrovnih gasova.

Pridržavajte se uputstava o korišćenju grejalica, TA peći i sličnih uređaja koji koriste električnu energiju ili prirodni gas.

Budite oprezni i pažljivi, mogućnost izbijanja požara svedite na najmanju moguću meru. Otvorena grejelica NIKADA ne sme da bude blizu kreveta, fotelja i sličih predmeta, zavesa, bilo koje količine papirnih predmeta, otrovnih materija,ili
tečnosti na bazi alkohola.

U svakom momentu bilo koji uređaj za grejanje mora biti pod vašim nadzorom. Nikada ne koristite otvorenu vatru za grejanje prostorije(na primer roštilj na ugalj, pri dužem nestankuelektrične energije i nedostatku drugih sredstava za zagrevanje prostorija).

Zbog trošenja kiseonika i oslobađanja ugljen-monoksida ovakav vid aktivnosti sigurno dovodi do trovanja i može biti uzrok smrti.

Izbegavajte nagli izlazak iz tople prostorije na hladan vazduh. Utoplite se za aktivnosti koje morate obaviti van toplih prostorija. Nosite prikladnu odeđu,obuću, kapu na glavi, zaštitite ruke, uši i nos od hladnoće. Ako duže boravite na hladnoći, a uočite drhtavicu, mamurluk, bledilo na prstima ruku, ako sporo i nerazgovetno govorite ili gubite pamćenje, tj. niste u stanju da se setite običnih svakodnevnih stvari/aktivnosti to je siguran znak hipotermije.

Hipotermija je smanjenje telesne temperature ispod 35°C i prouzrokovana je dugim boravkom na niskim temperaturama. Znači više gubite toplote nego što je telo sposobno da proizvede. Dolazi do oštećenja važnih životnih funkcija i organa. Trljajte ruke i noge kako bi uspostavili cirkulaciju i obavezno se sklanjajte od hladnoće.

Izbegavajte alkohol jer on širi krvne sudove i pospešuje gubitak toplote iz organizma. Pušenje prouzrokuje skupljanje perifernih krvnih sudova,pa se sa tim šanse za smrzavanje povećavaju.

Izbegavajte sredstva/lekove (npr.kofein), koja izazivaju dehidraciju,jer ona je jedan od faktora koji pospešuje hipotermiju.

Racionalno koristite električnu energiju. Svaka ušteda je važna,jer u ovakvim danima potrošnja električne energije je ogromna i preti kolaps u sistemu distribucije električne energije. Obavezno gasite svetla za sobom. Duže ostavljena otvorena vrata od frižidera,ili zamrzivača, pojačava potrošnju električne energije.

Pridržavajte se uputstva o uštedi električne energije koja su Vam na raspolaganju u Elektrodistribuciji.
Zapamtite da se višednevno trajanje niskih temperatura vazduha obično javlja posle snežnih padavina i formiranja snežnog pokrivača.

Pri stabilnom vremenu i pri vedrim jutrima prizemni vazduh se sve više hladi od tla. U kotlinama i dolinama se stvaraju takozvana jezera hladnog vazduha. U ovakvim slučajevima, kombinacija niskih temperatura vazduha i snežnog pokrivača dovodi do blokade
saobraćaja, ili je saobraćaj veoma otežan.

Bez preke potrebe ne krećite na put.

Ako već morate, a putujete automobilom, obavezno imajte zimsku opremu i lance za točkove. Proverite sistem za grejanje, uvek imajte dovoljno goriva u automobilu, ponesite dovoljno hrane i vodu za piće.

Slušajte zvanična saopštenja o stanju na putevima, kao i zvanična saopštenja o stanju vremena i prognozi vremena. Pre puta, osobi koja vas očekuje, obavezno javite vreme polaska i očekivano vremedolaska do krajnjeg odredišta.

Izvor: REPUBLIČKI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD SRBIJE