Foto: Printscreen

Grupa meštana sela Krivelj odbacila je navode preduzeća Srbija Ziđin Koper da je zbog blokade puta koji vodi ka „Novom Cerovu“, prinuđeno da privremeno obustavi proizvodnju u ovom rudniku.

Grupa meštana sela Кrivelj oglasila se saopštenjem u kojem poručuje, da od momenta preuzimanja kompanije „RTB Bor“ od strane „Ziđina“, trpe posledice intenzivnog rudarenja na ovom prostoru kroz, kako navodi, uništavanje infrastrukture, oštećenje privatne imovine i ugrožavanja zdravlja i bezbednosti meštana.

„Кompanija se u saopštenju poziva na poštovanje zakona Republike Srbije što je takođe sporno, s obzirom na to da je pravosnažnom presudom 17U30649/21 Upravnog suda u Beogradu dana 16.10.2023. donela presudu da se Administrativnoj komisiji Vlade Republike Srbije vraća na doradu studija uticaja na životnu sredinu i ponovno odlučivanje“, podsećaju meštani Krivelja.

Po zakonima Republike Srbije, kako dodaju, svaki projekat mora da ima odobrenu procenu uticaja na životnu sredinu. Samim tim rudnik „Novo Cerovo“ po napred navedenoj presudi ne može da radi zato što nema odobrenu studiju od strane Administrativne komisije Vlade Republike Srbije, poručuje se u saopštenju.

„Osnovni činioci koji moraju biti obuhvaćeni studijom su: prilazni put, komunikacija kamiona, emisija prašine, buka, vibracije, seizmički potresi, gubitak poljoprivrednog zemljišta, dinamika dovoženja i odlaganja rudarske raskrivke u otkopani prostor površinskog kopa Кraku Bugaresku Cementacija 1 i dati alternativna rešenja koje je nosilac projekta razmatrao a pre izbora projektnog rešenja“, dodaju meštani.

Stoga, kako navode, smatraju da „Ziđin“ sa namerom obmanjuje javnost da je glavna problematika obustave rada u istom rudniku nastala zbog blokada u Кrivelju sa tendencijom narušavanja međuljudskih odnosa meštana sela i radnika kopa „Novo Cerovo“, što je, kako se ističe, nedopustivo od jedne „društveno odgovorne kompanije“ .

Izvor: N1

Reklame