Građani Srbije sve više shvataju značaj štednje, pa je mesečna ušteda u proseku oko 5.210 dinara, što je 439 dinara više nego prošle godine, a hiljadu dinara više nego pre pet godina.

Više od dve trećine građana Srbije štednju smatra važnom, a protekle tri godine je sve veći broj ljudi koji ovo shvataju, pa je interesovanje za štednju u odnosu na prošlu godinu povećano za 14 odsto, navodi se u istraživanju štednih navika koje je juče predstavila Erste banka.

Ipak, i pored rasta sume koju možemo da odvojimo, po prvi put posle pet godina time nismo zadovoljni, pa je tako 27 procenata građana zadovoljno ušteđevinom, u odnosu na 31 odsto prošle godine.

Najčešći razlog za štednju je pravljenje finansijskih rezervi za hitne slučajeve i to važi za tri četvrtine ispitanika. Sledeće po važnosti je štednja za manje i veće nabavke i renoviranje, kao i za penziju i putovanje.

Zainteresovanost građana za štedne proizvode banaka i drugih finansijskih institucija veća je za 14 procenata nego 2019. godine, a prednjače štednja po viđenju, oročena štednja i životno osiguranje kao vrsta štednog proizvoda. Istovremeno, udeo onih koji gotovinu čuvaju kod kuće ili u sefu nastavio je da opada i 22 odsto građana koji tako čuvaju novac je najmanji procent u poslednjih osam godina.

Četvrtina građana smatra da je popravila finansijsku situaciju u poslednje dve do tri godine, a gotovo polovina da je nepromenjena. Četvrtina ispitanika kaže da se pogoršala.

Izvor: Danas

Reklame