U „Službenom glasniku“ objavljena je Uredba Vlade Srbije od 15. decembra o novim merama za sprečavanje širenja koronavirusa, a mera koja nije posebno istaknuta u jučerašnjem saopštenju vlade je obavezno nošenje maski za decu stariju od četiri godine.

Kako prenosi N1 u članu šest Uredbe navodi se da su roditelji maloletne dece, dece sa smetnjama u razvoju, odnosno njihovi staratelji, dužni da obezbede da deca starija od četiri godine nose zaštitnu masku na javnim mestima u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom ukoliko nije moguće održavati distancu od najmanje dva metra, a nošenje maske za decu obavezno je i u drumskom i železničkom saobraćaju.

U Uredbi su detaljno navedene i ostale mere. Vlada Srbije je 15. decembra saopštila između ostalog da će ulazak u zemlju biti dozvoljen samo uz PCR test.

“Ulazak u Srbiju biće dozvoljen samo uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Državljani Republike Srbije koji ne poseduju negativan PCR test, moraju biti u kućnoj izolaciji 10 dana. Oni se mogu testirati u Srbiji i ukoliko njihov PCR test bude negativan, više neće biti u obavezi da budu u kućnoj izolaciji”, navedeno je u saopštenju.

Cena testiranja na lični zahtev za strane državljane od danas iznosi 18.000 dinara, dok je za državljane Republike Srbije cena do kraja godine nepromenjena i ona iznosi 6.000 dinara. Od 1. januara 2021. godine, cena testiranja na lični zahtev za domaće državljane iznosiće 9.000 dinara, saopšteno je iz Vlade.

“Vlada Srbije apeluje na sve građane koji žele da se testiraju na lični zahtev da zakazivanje testiranja obave isključivo elektronskim putem. U skladu sa povećanim brojem testiranja na lični zahtev, koje se očekuje u narednim nedeljama, elektronsko zakazivanje od dragocene je pomoći, kako bi se izbegle gužve i redovi ispred Covid ambulanti i sprečio rizik od potencijalnog zaražavanja građana”, stoji u saopštenju.

Strani državljani sa odobrenim boravkom u našoj zemlji, kao i strani državljani bez odobrenog boravišta (turisti), mogu na jednostavan i brz način da zakažu termin u nekoj od 26 laboratorija u 23 grada i opštine u Srbiji na adresi eUprave. Da bi se koristila usluga eZakazivanje za PCR testiranje na lični zahtev, nije potrebno da se građani registruju na portalu eUprava. Potvrdu da ste uspešno zakazali termin dobijate na imejl koji ste naveli, kao i SMS poruku, stoji u saopštenju.

“Vlada Republike Srbije još jednom apeluje na sve građane Srbije da budu odgovorni, vode računa o svom zdravlju, kao i zdravlju svojih najmilijih. Poštovanje preventivnih mera i dalje ostaje jedini siguran i dokazan način zaštite od koronavirusa. Nošenje maske u zatvorenim prostorima, održavanje razdaljine kao i redovna higijena ruku i dezinfekcija prostora su od ključnog značaja za sve nas i jedini put do očuvanja našeg zdravlja”, saopšteno je.

Izvor: N1; Beta; Insajder

Reklame