Dr Davor Janković, direktor Medicinske škole u Zaječaru
Reklame

Dr Davor Janković, direktor Medicinske škole u Zaječaru kazao je da su se dve lepe stvari  desile za Medicinsku školu, kolektiv i za grad Zaječar. Prva je projekat laboratorije za koju su konkurisali kod Ministarstva pravosuđa i za koji su odobrena sredstva rešenjem Vlade Republike Srbije od 8. aprila, a druga je upis petog odeljenja posle 4 godine pada i upisa 4 odeljenja, u Medicinskoj školi.

Dr Davor Janković, direktor Medicinske škole u Zaječaru saopštio je danas lepe vesti. Prva je da je na javnom konkursu koje je raspisalo Ministarstvo pravde 5. februara 2021. godine prošao projekat Medicinske škole.

„Na tom konkursu je Medicinska škola aplicirala sa projektom opremanja laboratorije nameštajem, opremom i aparatima za obrazovne profile farmaceutski tehničar, sanitarno-ekološki tehničar i laboratorijski tehničar u iznosu od 4 miliona 68 hiljada 772 dinara, i naša škola se našla među 139 institucija koje su prošle. Osmog aprila je na sednici Vlade Republike Srbije odobren iznos od 500 miliona rešenjem koje je donela Vlada na toj sednici. Nakon otvaranja namenskog računa, uslediće potpisivanje ugovora o regulisanju međusobnih prava i obaveza, a zatim će se pristupiti i realizaciji projekta“.- kazao je Janković.

Prema njegovim rečima dinamika realizacije projekta je u prijavi za konkurs i ona bi u kratkim crtama izgledala ovako: 

„Do 1. jula bi trebalo da sprovedemo postupak javnih nabavki, zatim od 5. jula opremanje enterijera i ugradnja aparata i opreme, i to do 1. avgusta, a od 2. do 15. avgusta kada bi projekat trebalo da bude realizovan u potpunosti i opremanje laboratorije nastavnim sredstvima“.- istakao je on.

Direktor Medicinske škole Davor Janković, ističe da je benefit izgradnje nove, moderne i savremene laboratorije višestruk kako za školu, tako i za učenike.

„Benefit novom, modernom, savremenom laboratorijom, pored već postojeće, za školu i učenike je višestruk. Prvo je da će imati bolji raspored časova, to automatski znači da će imati više vremena za učenje i vannastavne aktivnosti. Usavršavaće praktčan rad jer ćemo u laboratoriji imati i neka nastavna sredstva koja sada nemamo i biće mnogo pripremljeniji i spremniji za dalji profesionalni razvoj i karijeru“.- ističe Janković i dodaje:

„U laboratoriji će praktični deo nastave pohađati obrazovni profili farmaceutski tehničar (4 odeljenja), sanitarno-ekološki tehničar koga nameravamo da upišemo sledeće godine i laboratorijski tehničar koji su sada prvi razred“.

On ističe da je druga lepa vest, kako za Zaječar, tako i za medicinsku školu, kao i za buduće učenike, to da je medicinska škola dobila odobrenje za upis i petog odeljenja.

„Druga lepa vest je da je konkurs za upis za srednje škole 2021/2022. godinu izašao 31. marta i tada je Medicinska škola dobila 4 odeljenja, ali je kroz dopunu 9. aprila dobila i peto odeljenje. Ali ako se uzme u obzir da u poslednjih sedam godina pada broj odeljenja u Medicinskoj školi za broj 6, tačnije u zadnje 4 godine padaju 4 odeljenja, ovo je ogroman uspeh za Medicinsku školi, za mene kao direktora i ceo kolektiv. Upisaćemo ove godine 5 odeljenja i to 3 odeljenja medicinska sestra tehničar, jedno odeljenje farmaceutskog tehničara i jedno odeljenje medicinska sestra vaspitač“.kaže Janković.

Janković ističe i napominje da je Medicinska škola regionalna škola i da je ne pohađaju samo deca iz Zaječarskog i Borskog okruga, već i deca iz Pirotskog i Nišavskog okruga.

„Više od dve trećine naših učenika boravi u domu učenika, a evo i još jednog podatka da trenutno od 513 učenika, 366 je sa mestom prebivališta van Zaječara. Svake godine mi imamo preko 30 molbi za upis u prvi razred srednje Medicinske škole dece koja nisu uspela da polože prijemni i bila ispod crte. Sve to smo mi stavili u naš zahtev koji je upućen Školskoj upravi i Ministarstvu, sve to je predočeno i ministru koji nas je skoro posetio, i iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim, gospodinu Ružiću i celom njegovom timu jer je ovo veliki uspeh za Medicinsku školu i nadam se da će se ovaj trend rasta petog odeljenja nastaviti u daljim godinama“. – kaže direktor Janković.

Prema rečima Jankovića odobrenjem petog odeljenja, naročito u doba pandemije Korona virusom, imaćemo za 4 godine 30 medicinskih sestara više naših budućih zdravstvenih radnika, što je po njemu izuzetan boljitak i benefit za zdravstvo i socijalnu zaštitu.

Medicinska škola ima 513 učenika i 17 odeljenja. Smerovi u medicinskoj školi su: Medicinska sestra tehničar, medicinska sestra vaspitač, pedijatrijska sestra, ginekološko-akušerska sestra, laboratorijski tehničar i farmaceutski tehničar.