Foto: Pixabay
Reklame

Nakon prošlonedeljen imunizacije zdravstvenih radnika Fajzerovom vakcinom, u sve četiri lokalne samouprave Borskog okruga danas je počela masovna imunizacija Sinofarmovom vakcinom.

Vakcinacija u opštini Majdanpek za sada se obavlja samo u majdanpečkom Domu zdravlja, saznaje Danas od direktora ove zdravstvene ustanove dr Dragana Fudulovića.

-Stiglo nam je 150 doza Sinofarm vakcine i danas će biti vakcinisano 72 građana koji su se za imunizaciju prijavili preko portala e-Uprava. Za sada će se vakcinacija obavljati samo u Domu zdravlja u Majdanpeku, dok ne startuju vakcinalni punktovi u Rudnoj Glavi i Donjem Milanovcu koje smo prijavili i za koje imamu svu potrebnu opremu i medicinske ekipe, a kako zainteresovani za imunizaciju iz Rudne Glave, Donjeg Milanovca i okolnih naselja ne bi putovali u Majdanpek – kazao nam je dr Fudulović.

U kladovskom Domu zdravlja koji je vakcinalni punkt 1 jutros je takođe započela vakcinacija i na spisku za imunizaciju kineskom vakcinom Sinofarm je kao i u Majdanpeku, 72 građana koji su uz obaveštenje o imunizaciji dobili i vreme kada treba da budu na punktu za vakcinaciju. Osim posredstvom e-Portala, Kladovljani zainteresovani za vakcinaciju mogu da se prijave telefonom i tamošnjem Domu zdravlja. Opština Kladovo inače, priprema još jedan punkt za vakcinaciju koji će biti u Domu omladine. Kladovskoj zdravstvenoj ustanovi stiglo 180 doza kineske vakcine.

Zdravstvenom centru Negotin stiglo je 360 doza Sinofarm vakcine i jutros je u Domu zdravlja počela vakcinacija. Prema planu, danas će biti vakcinisane 72 osobe i vakcinacija će biti nastavljena sutra prema spiskovima koje zdravstvene ustanove dobijaju od nadležnih institucija.

-Posle dobijene vakcine, pacijent ostaje još najmanje 15 minuta u prostoriji za nadzor kako bi lekar imao uvid u zdravstveno stanje pacijenta. Prostorije su opremljene neophodim aparatima i medikamentima za slučaj neželjenih postvakcinalnih reakcija, pre svega alergijskih.

-Od početka današnje vakcinacije nismo imali nijedan takav slučaj – kaže v.d. direktorka Zdravstvenog centra u Negotinu, dr Vidosava Paunović Barbulović.

U zdravstvene ustanove u Boru stiglo je 450 doza Sinofarm vakcine i prema planu danas, prvog dana imunizacije biće vakcinisano 240 građana.

Izvor: Danas