Danas počinje isplata drugog dela jednokratne pomoći od 30 evra, rekao je ministar finansija Siniša Mali i najavio da će od 15. novembra početi prijava za 20 evra u decembru, za sve građane koji se nisu prijavili.

„Danas ćemo uplatiti na račune naših penzionera, svih onih koji primaju socijalnu pomoć, kao i onih koji su na izdržavanju kazne. Uplatićemo njima 30 evra, a sutra i prekosutra svim ostalim punoletnim građanima naše zemlje“, naveo je Mali za RTS.

Dodao je da se za jednokratnu pomoć prijavilo 5.765.000 građana i da je u pitanju ogromna podrška i pažnja prema onima kojima je pomoć najpotrebnija.

„Polako, ali sigurno, privodimo kraju ovu godinu i privodimo kraju treći paket pomoći. Nas očekuje isplata još 20 evra u decembru, 15. novembra kreće prijava, ne za ove koji su se prijavili, nego za sve koji se nisu prijavili i koji su u međuvremenu postali punoletni, imaju mogućnost da se prijave za tih 20 evra“, istakao je Siniša Mali.

Podsetio je da će u februaru sledeće godine penzionerima biti isplaćeno još 20.000 dinara jednokratne pomoći.

„Preko osam milijardi evra prvi, drugi i treći paket pomoći. Pokazali smo da smo stabilni, svako obećanje koje smo dali smo ispunili, u dan i u dinar“, kazao je Mali.

Vlada će u sredu odlučivati o budžetu za sledeću godinu. Siniša Mali je rekao da se naredne godine nastavlja sa razvojnom politikom, a na pitanje da li će biti normalan ili pandemijski budžet, Mali je odgovorio da više ide ka normalnom.

„Imaćemo stopu rasta, predviđeno od 4,5 odsto, ove godine 7,3, 7,5. Srbija postaje jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi, uprkos pandemiji koronavirusa“, rekao je Mali.

Naglasio je da budžet za narednu godinu ima dve osnovne karakteristike.

„Nikada više nećemo ulagati novca u kapitalne investicije, u kanalizacione sisteme, nove auto-puteve, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, a s druge strane, ići ćemo i sa podizanjem životnog standarda građana Srbije. U budžetu za narednu godinu imamo povećanje plata za sve u javnom sektoru od sedam odsto, dok ćemo za pripadnike vojske, one koji rade u zdravstvu i socijalnim službama, imati povećanje od čak osam odsto“, rekao je Mali.

Dodao je da će se povećanje penzija obaviti po švajcarskoj formuli i od 5,5 odsto, dok će uz pomoć penzionerima od 20.000 dinara, povećanje će iznositi 11 odsto, u odnosu na 2021. godinu i podsetio je da je povećana i minimalna zarada.

„Osnovni pokretač rasta prosečne zarade jeste minimalna zarada i zato hoćemo da i privatne firme i državne firme, one koje bolje posluju, s obzirom na rast BDP-a, da veći ili značajan deo tog uspeha prelije na radnike“, naglasio je Mali.

Istakao je da je stopa nezaposlenosti na nivou pre pandemije i da su izbegnuti katastrofalni scenariji koji su zadesili, kako je naveo, mnogo razvijenije zemlje i da je država kroz treći paket pomoći pokazala da je stabilna.

Izvor: Danas

Reklame