Reklame

Ministar finansija Siniša Mali kazao je danas da je uveren da će Srbija ove godine ostvariti rast bruto domaćeg proizvoda od preko šest odsto, a da veruje da će on biti blizu sedam odsto.

On je gostujući na TV Pink naveo da su projekcije rasta u proteklih nekoliko dana revidirane naviše, da su relevantne institucije prethodno računale da će domaća privreda u prvom kvartalu 2021. godine ostvariti međugodišnji pad od 1,3 odsto, a da je umesto toga u istom periodu zabeležen rast od 1,2 odsto.

„Možemo da kažemo da će privredni rast sigurno ići preko šest odsto… Mi razmišljamo da ćemo biti bliži sedam nego šest odsto. Ako to ostvarimo biće još prostora za rast plata, penzija. Mi smo blizu prosečne plate od 600 evra, ali je plan da 2025. godine prosečna plata bude 900 evra, a prosečne penzije oko 440 evra“, naveo je Mali.

On je dodao i da je naplata poreza na dodatu vrednost lane i u bruto i neto iznosu bila veća u odnosu na 2019. godinu zbog dodele pomoći svim punoletnim građanima od 100 evra, a pozvao je i građane da iskoriste mogućnost i prijave se za dodelu finansijske pomoći od dva puta po 30 evra.

„Juče krajem dana smo imali četiri miliona prijavljenih građana za tu pomoć, sada smo na 4.000.030 građana. Kada se saberu oni koji su se prijavili i oni koji se ne prijavljuju ali imaju pravo na pomoć, mi smo sada na 5,82 miliona građana. Prošle godine 100 evra dobilo je 6,19 miliona građana“, kazao je ministar.

Danas ističe rok za prijavu građana za pomoć čija isplata je u toku i za prvu ratu traje do 20. maja, kao i za preostalih 30 evra koje će država isplatiti u novembru.

Građani koji se nisu prijavili za novčanu pomoć to mogu učiniti preko veb-sajta idp.trezor.gov.rs, ili na broj telefona 0800 101 100.

Od 1. juna počinje prijava za 3.000 dinara pomoći za građane koji su vakcinisani protiv korona virusa, koja će trajati do 15. juna.

Izvor: Danas