Uprkos prekinutim razgovorima, sve veći broj frilensera se javlja i prihvata da – ili plati što duguje na ime poreza, ili sačeka izmene Zakona o porezu na dohodak građana koji smo najavili u aprilu, kako bi obaveze platili pod lakšim uslovima, izjavio je Siniša Mali komentarišući reprogram poreza i doprinosa koji je država ponudila radnicima na internetu.

„Dve nedelje smo posvetili razgovorima sa frilenserima. Ne možemo da prihvatimo mogućnost da se porezi tek tako otpišu i ne naplate“, istakao je Mali.

Pregovori sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu su, podsetimo, propali, a reprogram koji podrazumeva plaćanje duga po osnovu poreza i doprinosa za PIO i zdravstvo za proteklih pet godina i tekuću, uz otpis kamate, frilenseri smatraju – neprihvatljivim.

Mali je na konferenciji za novinare, upriličenoj povodom predstavljanja novog paketa mera državne pomoći istakao da se ponuđeni reprogram ne odnosi na one koji su zarađivali klađenjem na internetu i izdavanjem luksuznih nekretnina.

„Imate gospodina koji je 500.000 evra zaradio izdajući svoju luksuznu vilu, sa njim nećemo da razgovaramo. Razgovarali smo kako da ljudima, socijalno ugroženim, koji su zarađivali do 200 evra mesečno, omogućimo da isplate svoju poresku obavezu“, istakao je on.

Potom je ponovio primer da frilenser, koji je zarađivao 200 evra mesečno, a do danas mu se nakupilo 5.000 evra duga na ime poreza i doprinosa, po izmeni Zakona o porezu na dohodak građana duguje 2.000 evra manje.

„Tih 3.000 evra duga, znači da će mesečna rata tokom deset godina da mu iznosi 26 evra, što je oko 3.000 dinara“, naveo je Mali.

On navodi da za neplaćanje poreza „uvek postoji neko opravdanje“.

„Neko vam nije rekao, niste znali… Ali, uređena i ozbiljna država ne može da oprosti takav dug. Mi smo uradili maksimalno da budemo fleksibilniji, omogućimo plaćanje na duži rok, bez obračuna kamate. A, tu ulazite u rizik da vas ostali pitanju, a što i mi ne možemo na rate“, naveo je Mali.

On je istakao da su zaustavljena sva poreska rešenja do donošenja novog zakona.

„Pozivam sve da izmire svoje poreske obaveze. Prijavite se najbližoj filijali. Ima još jedan korak dalje – do kraja godine izaći ćemo sa novim zakonom o fleksibilnim oblicima zapošljavanja kako bi konačno rešili status frilensera. Najveći broj frilensera već jeste organizovan kao preduzetnik. Na jedno pitanje tokom pregovora nisam dobio odgovor – šta je sa nelojalnom konkurencijom. A čovek prisutan na pregovorima kaže da predaje engleski preko interneta. Ali, imaš i druge koji to isto rade, ali su organihzovani kao preduzetnici i plaćaju 10 odsto poreza“, naveo je Siniša Mali.

Privrednici i dospeli porezi i doprinosi

„Očekivali smo 3,4 milijarde dinara naplate, a dobili smo 4,5 milijarde dinara – za 30 odsto smo više dobili. Veliki broj preduzeća platio je i više rata odjednom“, rekao je Mali odgovarajući na novinarsko pitanje da li su privrednici, koji su u sklopu prošlogodišnjih mera pomoći odložili plaćanje nameta na rad, uspeli da izmire prvu ratu dospelu 10. februara ove godine.

Izvor: N1

Reklame