foto:imdb
Reklame

 

Kada kažemo glumac Miodrag Andrić malo ko od ljudi će znati o kom glumcu je reč. Kada kažemo Ljubac Moljac sve postaje jasnije.

Miodrag Andrić – Ljuba Moljac rođen je u Kragujevcu 28. Januara 1943.godine,ostao upamćen kao jedan od najboljih komičara na ovim prostorima. Bio je pozorišni,filmski i televizijski glumac, radio i tv voditelj. Nadimak Ljuba Moljac dobio je po liku kojeg je igrao, lik fudbalera koji je patološki lažov.

Ljuba Moljac bio je stalni član i prvak pozorišta Atelje 212 gde je ostvario veoma zapažene uloge igrajući u predstavama : „Kosa“, „Tom Pejn“, „Žuta“, „Pseće srce“, „Cement“…

Prva filmska uloga mu je bila u filmu „Inspektor“ (1965) gde je tumačio ulogu „siledžije u vozu“. Godinu dana kasnije (1966) pojavljuje se u filmu „Štićenik“ i odmah u sledećem projektu Živojina Pavlovića dobija ulogu u filmu „Kad budem mrtav i beo“ koji je proslavio Dragana Nikolića.

foto:imdb

Prva veća uloga bila mu je u filmu „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“ reditelja Dušana Makavejeva. Pojavljivao se u filmovima  „Zaseda“ Žike Pavlovića,  „Muzikanti“ i film „Burduš“ Žike Lazića, „Majstori majstori“, „Ćao inspektore“, „Hajde da se volimo“, „Tajna manstirske rakije“, „Doktorka na selu“…

Veliku popularnost širom bivše Jugoslavije stekao je  komedijom „Tri nosketira“ zajedno sa Milovanom Ilićem Minimaksom i Jovom Radovanovićem iz Sedmorice mladih.

Ljuba je pisao i šaljive pesme koje obiluju nepristojnim rečima koje su snimane na kasetama. Najpoznatija kaseta je „Moj na Kosovu“ koje su se samo ilegalno mogle nabaviti u ono vreme i koje su bile veoma popularne i tražene.

Ljuba Moljac se oprobao i kao tv voditelj kviza „Zvezde koje ne tamne“.

Po njegovom scenariju snimljen je film „Pljačka Trećeg rajha“ u kome glavne uloge tumače : Dragan Nikolić i Nikola Đuričko.

Ljuba Moljac umro je na današnji dan 22 januara 1989.godine u Zagrebu ,na sceni ,tokom izvođenja predstave „Tri nosketira“.