Direktor Centra za anesteziologiju Kliničkog centra Srbije (KCS) anesteziolog Nebojša Lađević izjavio je jutros da je epidemiološka situacija u Srbiji zabrinjavajuća i da su bolnički kapaciteti skoro popunjeni.

Lađević je u jutarnjem programu televizije Prva rekao će narednih dana bolnički kapaciteti biti prošireni, a ako to ne bude dovoljno ponovo će u kovid sistem biti vraćene neke bolnice.

„Mislim da je ovo trenutak kada možemo da presečemo dalji porast zaraženih. Po meni bi bilo najbolje kada bismo napravili jednu pauzu u zaražavanju – zaključavanje, a da u tom periodu pojačamo vakcinaciju“, naveo je Lađević.

Rekao je da ne postoji nikakva zavera u vezi s vakcinacijom već je ona neophodna da bi se popravila epidemiološka situacija.

„S tim što mi očekujemo da klinička slika bude blaža“, naveo je i dodao da vakcina sprečava da bolest dođe u fazu u kojoj je potrebna hospitalizacija, odnosno da to budu blaži simptomi.

Kliničke slike obolelih sve teže

Zamenik direktora Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović“ Predrag Savić rekao je danas da su bolnice u Batajnici i Zemunu popunile kapacitete i dodao da niko ne treba da se iznenadi jer će pacijenti iz Beograda morati da se leče u kruševačkoj kovid bolnici.

On je istakao da pacijenti koji se primaju u poslednje vreme u KBC Dragiša Mišović imaju sve teže kliničke slike i da se posle pojave simptoma brzo razvija teška klinička slika, ali da na sreću pacijenti dobro reaguju na terapiju.

Kako je rekao, u bolnici je 14 dece i 11 trudnica, a starosna struktura je od 35 do 95 godina.

Dodao je da u bolnici posle proširenja mesta ima još 24 odeljenskih mesta i sedam mesta na intenzivnoj nezi, a da će u ispomoć doći 30 medicinskih sestara i tehničara i sedam lekara, koji su „prekaljeni“ u borbi protiv kovida.

Izvor: Beta, FoNet, Insajder

Reklame