Pokret „Kreni -Promeni“ saopštio je da ne postoje uslovi za skupljanje narodne inicijative i najavio protest ispred Predsedništva za sutra u 19 časova.

„Nakon jučerašnjeg napada na konferenciji za štampu ispred Narodne skupštine, kao i činjenici da nije reagovalo Skupštinsko obezbeđenje, a da se i policija sklonila, iako je konferencija uredno prijavljena, ne postoje elementarni uslovi za skupljanje narodne inicijative“, objašnjavaju u saopštenju.

Dodaju da ne žele „da ni jedan student, devojka, volonter, kao i bilo koji građanin doživi napade kojima je bila izložena studentkinja Kristina kada je trebala da govori na konferenciji za štampu“.

„Vladi Srbije i predsedniku Republike su predati zahtevi, ali i skoro 300.000 potpisa sa online peticije, imamo dva jasna zahteva. Prvi je ukidanje prostornog plana. Drugi je zabrana iskopavanja litijuma i bora na minimum 20 godina. Odbijamo najavu predsednika o nekakvom moratorijumu od godinu dana. Cilj toga je da se završe izbori. Vlast mora konkretno pravno valjano rešiti ovaj problem. Imamo naredni korak koji ćemo objaviti na samom protestu“, navode iz Pokreta „Kreni -Promeni“.

„Deportujmo Rio Tinto iz Srbije“, poručili su oni i pozvali građane i sve vernike koji sutra slave Svetog Jovana da im se pridruže na protestu nakon porodične proslave.

Izvor: Danas

Reklame