Inicijativa Kreni Promeni saopštila je danas da je obavila konsultacije sa ekološkim organizacijama okupljenim oko Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i meštanima ugroženih područja, nakon čega je uvažen stav meštana da moratorijum na samo 20 godina za eksploataciju bora i litijuma izaziva zebnju i nesigurnost, kao i da će se ljudi seliti, a investitori zaobilaziti navedene krajeve.

„Dogovoreni su zajednički protesti koji će biti radikalizovani do raspuštanja Narodne skupštine. Tražimo da se usvoji poslednji zajednički zahtev: Trajna zabrana na istraživanje i eksploataciju bora i litijuma na teritoriji cele Srbije“, navodi se u saopštenju.

Kako je najavljeno, naredni koraci radikalizacije biće objavljeni na zajedničkom protestu u Beogradu u četvrtak, 3. februara ispred zgrade Predsedništva u Beogradu.

„Tražimo da vlast uvaži argumente vodećih srpskih naučnika koji jasno ukazuju da je iskopavanje bora i litijuma ekološki neodrživo, kao i da posluša sopstveni narod. Ukoliko je vlast zaista oterala Rio Tinto, isti zakonski tretman i zabrana mora važiti i za ostale kompanije i za druge delove Srbije“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Beta

Reklame