Foto: Glas sporta

Zaječar je minulog vikenda bio automobilska prestonica Srbije. Čak 57 profesionalnih vozača, podeljenih u 10 klasa, našlo se na stazi Halovsko brdo i Međunarodnoj brdskoj trci “Halovo – Zaječar 2020”.

Bila je to druga trka šampionata Srbije na brdskim stazama, u oragnizaciji Automobilskog sportskog udruženja “AS” iz Zaječara, uz pokroviteljstvo grada Zaječara i podršku Sportskog saveza grada na Timoku, prenosi Glas sporta.

Trka se bodovala za Međunarodno zonsko prvenstvo, Šampionat Srbije i Kup Sportskog auto i karting saveza Srbije, a konkurenciju su pojačali i gosti iz Bugarske, koji su ostvarili zapažene rezultate.

Apsolutni pobednik u ekipnoj konkurenciji je domaća ekipa ASU “AS” iz Zaječara, kojoj je pripalo najviše pehara, a vozači zaječarske ekipe imali su i najviše podijuma za osvojena prva tri mesta u svim klasama.

Dužina staze iznosila je 2280 metara, a za plasman su se sabirale tri najbolje vožnje od ukupno četiri vožene, a najbolje vreme ostvario je Ivan Mandić iz Beograda u Renou, a čije ukupno vreme iznosi 05:09,866 uz napomenu da je Mandić bio najbrži na svakoj pojedinačnoj vožnji, a to je ujedno značilo i prvo mesto u Klasi 7.

Ipak, nakon trke uložen je protest na tehničku regularnost Mandićevog vozila. Tehnička komisija je utvrdila da Mandićev “Klio RS” ne odgovara propisima, te je usledila momentalna diskvalifikacija, ali čini se da će biti još žalbi i na tu odluku.

Prvo mesto u generalnom plasmanu nakon diskvalifikacije Mandića, pripalo je gostu iz Bugarske Evgeniju Jankovu u “Subaru Impreci WRX STi”, koji je ostvario i najbolje vreme i osvojio prvo mesto u Klasi 9. Drugo mesto na pobedničkom postolju pripalo je legendarnom Vitomiru Cvetiću Susiju, članu ASU “AS” iz Zaječara, čiji je Golf “mk1” prvi u Klasi 5, a njegovo ukupno vreme iznosi 05:22,521.

Treći u generalnom plasmanu bio je Uroš Brkić, koji je vozio “VW Polo”, a njemu je pripao i trijumf u Klasi 8. Valeri Dimitrov, još jedan takmičar iz susedne Bugarske, dovezao je svoj Audi A3 do petog mesta u generalnom plasmanu i drugog u Klasi 8.

Šesto mesto zauzeo je Ivan Ivanov, koji je stigao iz obližnjeg Vidina, a čiji nastup očekujemo i na zaječarskom reliju za sedam dana. Njegova “Honda Sivik tajp R” pokazala se odlično, a Bugarin kući ide sa peharom za treće mesto u Klasi 8. Sedmi je Dragan Balačikić iz Negotina u još jednom “Sivik tajp R” , koji je ostvario i četvrto vreme u Klasi 8. Na osmom mestu našao se višestruki šampion Srbije u reliju Vladica Rabrenović, koji je sa svojim Reno “Kliom RS” u Klasi 8 zauzeo petu poziciju.

Deveto mesto zauzeo je Ljubosav Biokov u Ladi “VAZ2105”, koji je predstavljao pravu atrakciju na stazi, a ujedno mu je pripalo i 6. mesto u klasi 8. Mesto u prvih deset takmičara zaokružio je Dragan Lukić, pobedom u Klasi 4, vozeći provereni Zastava Jugo 1.4 E1.

Dodela pehara najboljim vozačima i plaketa zaslužnima za pomoć u organizaciji ove prestižne sportske manifestacije, održana je na platou ispred Doma kulture u Halovu, a učesnicima i okupljenima se tom prilikom obratio Milan Stanković, pomoćnik gradonačelnika Zaječara za sport i omladinu, koji je i svečano otvorio trku u nedelju 9. avgusta.

Sve u svemu, ostaje mala žal što je sve proteklo bez prisustva publike, ali nema sumnje da će i to biti ispravljeno u narednim godinama. Ovde nije kraj automobilskim izazovima u Zaječaru, jer je već sledećeg vikenda 15. i 16. avgusta na programu Reli “Zaječar 2020” na stazi od skretanja sa Šljivarskog puta ka selu Leskovac.

Izvor: Glas sporta

Reklame