Škola košarke „One Team“, koju vodi Nenad Maleković – Neđa sa prijateljima, danas je nakon dva meseca završila sa košarkaškim kampom u Zaječaru. Kamp je trajao dva meseca, bilo je četrdesetak polaznika od 5 do 15 godina.

Nenad Maleković- Neđa, Zaječarac koji dugi niz godina živi i radi u KIni, usled pandemije korona virusa, vratio se sa porodicom u rodni grad, i sa prijateljima je organizovao košarkaški kamp za decu.

Nenad Maleković – Škola košarke One Team

„Rođen sam u Zaječaru. Košarkaški trener sam već dvadeset godina. Trenutno živim i radim u Kini. Tamo imam svoj klub, svoju franšizu, gde sam okupio veliki broj dece. Radim sa Kinezima, i to sa decom. U Kini sam već tri i po godine i mogu reći da u vezi sa košarkom kaskaju za nama. Za njih je košarka više zabava. Nema tog takmičarskog duha i želje kao kod nas. Kao što sam već kazao, košarka je za njih zabava i nema ozbiljnosti kao kod nas. Trenira se jednom nedeljno i to je to. Meni je to malo nezgodno pošto volim takmičarsku košarku“kazao je Maleković.

Maleković ističe da je zbog pandemije korona virusa, sa porodicom, došao iz Kine u rodni grad, kako bi video roditelje, i podsetio dečačkih dana.

„Sticajem okolnosti vratio sam se u Srbiju. Odradio sam izolaciju po dolasku, i došao da vidim roditelji i grad gde sam rođen i gde sam odrastao. Sa kolegama i sa mojim nekadašnjim trenerom Draganom Kroslinom, da pokrenemo jednu školicu košarke, da animiramo decu, da ih sklonimo sa ulice, da se bave sportom i da ih učimo da igraju košarku“ističe Maleković.

Sa Neđom smo se dotakli i teme, kako je sport ili igra u prirodi bila nekada kada smo mi bili deca, i kako je sada, Maleković je kazao sledeće:

„Sada su deca više upućena na moderne tehnologije, na mobilne telefone, na kompijutere, više su u kući, a manje napolju, tako da u odnosu na ono vreme kada smo mi odrastali, mislim da sadašnje generacije, manje vremena provode baveći se sportom. Mi smo više vremena provodili napolju dok to sada nije slučaj, međutim u ova dva meseca mi smo uspeli da ih izvučemo napolje, na košarkaški teren, da ih animiramo da se bave sportom, košarkom“kazao je on.

Prema njegovim rečima kroz kamp je prošlo oko četrdesetak deteta uzrasta od 5 do 15 godina.

„Kroz kamp je prošlo oko četrdesetak dece. Zadržalo se njih tridesetak, neki su otišli na odmor, neki su se vratili svojim kućama pošto nisu bila iz Zaječara. Škola je bila besplatna, roditelji su pomogli oko dresova, dok je GU Zaječar pomogla sa rančevima, tako da smo zadovoljni i mi i roditelji. Deca su najzadovoljnija i mislim da smo napravili jednu lepu sportsku priču“ kazao je Neđa.

Maleković se uskoro vraća za Kinu sa porodicom pošto ga tamo čeka njegov klub pod istom franšizom „One Team“. 

„Kada se vratim u Kinu nastavljam da radim. Moje kolege su tamo. Oni su radili sve vreme dok sam ja bio ovde. Za iduću godinu planiram da dovedem jedan košarkaški tim iz Kine, da pozovem svoju ekipu iz Novog Sada, i da ovde u Zaječaru ili na Borskom jezeru održimo jedan pravi košarkaški kamp sa svim mogućim sadržajima“zaključio je Maleković.

Nakon završenog kampa škole košarke „One Team“, svim učesnicima škole uručeni su pokloni.