Foto: Pixabay

Koronavirus se vratio u nešto širem obimu sa dolaskom hladnijeg vremena, ali je to daleko od situacije kao nekada, kada su nas „zaključavali“ i kada smo bili pod posebnim merama tokom epidemije. Dakle, stvari su se promenile, ali na koji način i šta kada se neko zarazi kovidom – sada?

Dok su nekad važila pravila o izolaciji, obaveznom javljanju doktoru, testiranju u zdravstvenoj ustanov, obaveznom karantinu tokom određenog broja dana, trenutno je situacija bitno drugačija. Može se reći da je ista, kao što je oduvek bilo u slučaju gripa i načina na koji se on tretirao.

Vakcina i stvaranje imuniteta pomogli su u ublažavanju posledice zaraze, kao i njeno širenje. Ali, opreza nikad dosta.

Sada se postupa kao i u slučajevima gripa. Čak su i simptomi slični – grlobolja, otežano disanje, umor, bol u mišićima i telu, pojačani osjećaj hladnoće.

Prošle nedelje u Srbiji je registrovano 4.505 ljudi sa korona virusom, od 19.091 testiranih.

To ne treba da čudi jer testiranje više nije i obveza.

Takođe i postupak lečenja nije specifičan. Preporučuje se odmor, što više tečnosti, skidanje temperature. Isto tako, nema više obavezne izolacije niti određenog broja dana ostajanja kod kuće. Preporučuje se kućni test, a kada nestanu simptomi, možete napolje, kako bi bili sigurni da ne nosite zarazu među ljude.

Za one koji se žele dodatno zaštititi, ima još vakcina. Sada se preporučuju starijima od 65 i onima sa hroničnim bolestima, odnosno, onima kojima je kompromitovan imunitet.

Izvor: N1

Reklame