Foto: Saša Trifunović

Zdravstveni radnici u Boru su na ivici snage, rade sa smanjenim brojem radnika zbog zaraženih lekara i medicinskih sestara. Zbog korone ih je čak 67 van stroja (13% celokupnog broja zaposlenih), a Ministarstvo zdravlja ne odobrava prijem novih radnika uz obrazloženje da je bolnica „ispunila broj radnika“, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare direktor Opšte bolnice dr Goran Joksimović, piše IST media.

Ukoliko se ovaj trend nastavi, neće imati ko da radi. Imaćemo prostor i aparate, ali ne i zdravstvene radnike, poručio je dr Joksimović.

U međuvremenu, broj umrlih od posledica kovid-19 u Boru se svakog dana uvećava. Bolest ne bira, pa je tako zabeležen slučaj mladića starog svega 24 godine koji je nažalost od posledica zaraze preminuo u Opštoj bolnici.

Pozitivna je i jedna porodilja koja je izolovana u borskom porodilištu, oseća se dobro, a biće  testirana i beba.

Govoreći o trenutnom broj bolesnika, on e rekao da na kovid odeljenju trenutno leže 92 bolesnika, od čega je 74 pozitivno a petoro na respiratoru.

Za bolnicu ove veličine to je veliki broj jer dnevno imamo i do 40 pregleda kovid bolesnika, odnosno dve trećine pacijenata koji dođu na pregled. I pored toga, niko od ne-kovid pacijenata neće biti uskraćen za medicinski pregled i terapiju, ali molim sve da bez preke potrebe ne dolaze u bolnicu ako pregled mogu da odlože, zamolio je dr Joksimović.

Kada je reč o ležećim mestima u kovid odeljenjima, Joksimović je istakao problem da pojedini članovi porodice ne žele da iz bolnice izvedu starije pacijente koji su izlečeni od kovid-19, čime se ne oslobađaju mesta za one kojima je mesto potrebno.

Kako je rekao, porodice ističu da nemaju uslove da pacijenta izoluju nakon povratka sa odeljenja, iako su im otpusne liste otkucane.